Principală  —  IMPORTANTE   —   Hrișca a dispărut din magazine.…

Hrișca a dispărut din magazine. Cum este explicată epuizarea stocurilor și când ar putea fi reluat importul

Timp de mai multe săptămâni, de pe rafturile mai multor magazine și supermarketuri din R. Moldova a dispărut hrișca. Potrivit experților, motivul este că exportatorii principali de hrișcă pentru R. Moldova au stopat procesul în legătură cu pandemia provocată de noul tip de coronavirus, iar rezervele de la depozitele importatorilor s-au redus brusc.

Ziarul de Gardă a contactat reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru a afla când se va relua importul de hrișcă și dacă cetățenii R. Moldova ar trebui să-și facă griji în acest sens.

Vladislav Cotici, directorul General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ne-a comunicat că țările exportatoare de hrişcă au stopat livrările încă la sfârşitul lunii martie în legătură cu pandemia provocată de COVID -19. Potrivit lui Cotici, la 30 iunie va fi reluat importul de hrișcă din Federația Rusă.

 „Exportatorii principali de hrișcă pentru R. Moldova sunt Federația Rusă și Ucraina. Federația Rusă ne-a anunțat că va fi temporar sistat exportul de hrișcă în legătură cu pandemia de COVID – 19. Astfel se explică lipsa acestui produs de pe rafturile magazinelor. Noi cunoaștem că hrișca este un aliment foarte important pentru consumatori. Aceasta este folosită atât de copii, oamenii sănătoși cât și de acele persoane la care au fost prescrise cure de tratament, cure de slăbire. Hrișca mai este consumată și de persoanele diabetice sau de persoanele care suferă de alte afecțiuni.

Am fost informați că la 30 iunie va fi reluat importul de hrișcă din Federația Rusă. Ce ține de restul produselor alimentare, acestea sunt furnizate în regim normal și nu avem la acest moment careva carențe în acest sens”, ne-a comunicat Vladislav Cotici– director General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Ce spune Ministerul Africulturii Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului(MADRM)?

„R. Moldova nu a stopat importul de hrișcă. Problema e că producătorii din celelate țări care exportă hrișcă au stopat procesul din cauza pandemiei provocată de noul tip de coronavirus. Procesul urmează a fi reluat”, au susținut reprezentanții(MADRM).

Anterior, președintele Igor Dodon a declarat că în Moldova ar putea crește prețurile la hrișcă și orez, pentru că Rusia și Kazahstan au interzis exportul de aceste produse, iar rezervele de la depozitele din țara noastră sunt minime. Totodată, șeful statului i-a îndemnat pe cetățeni să nu cumpere aceste produse în cantități excesive. Acesta a mai menționat la sfârșitul lunii martie curent, că R. Moldova are rezerve de 200 mii de tone de grâu, suficiente pentru cel puțin 200 de zile.