Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Termoelectrica anunță că a trecut…

Termoelectrica anunță că a trecut la regimul de funcționare pe bază de păcură

Termoelectrica anunță că începând cu data de 11 octombrie 2022, Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa I a trecut la un regim de funcționare pe bază de păcură în calitate de combustibil, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic. Potrivit Termoelectrica, în momentul de față, Centrala activează în baza unui regim ce permite majorarea sarcinii termice și electrice, la necesitate.

Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa I a fost pusă în funcțiune pe 1 octombrie curent, după finalizarea lucrărilor de reparație și pregătire pentru perioada rece a anului.

Potrivit Termoelectrica, în legătură cu situația de pe piața gazelor și deciziile autorităților, au fost efectuate lucrările necesare pentru trecerea Centralei la utilizarea mixtă a păcurii și gazelor naturale.

CET Sursa I este principala sursă de producere a energiei termice și electrice a Societății pe Acțiuni Termoelectrica și un important obiect energetic al țării. CET Sursa I asigură producerea energiei termice și energiei electrice în regim de cogenerare – ce presupune producerea a două tipuri de energie (termică și electrică) în baza aceluiași combustibil, explică Termoelectrica.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 7 octombrie, Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne urma să elibereze, din rezervele de stat, 8 mii de tone de păcură către SA „Termoelectrica”.

Decizia a fost luată în vederea optimizării consumului de gaze naturale, în contextul în care volumele livrate de către SA „Gazprom” au fost reduse, potrivit Guvernului.

Compania Moldovagaz a primit vineri, 30 septembrie, de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat atunci viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care menționează faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.

Pe 4 octombrie, concernul rus Gazprom a anunțat că va sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”. Totodată, potrivit lor, Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din Ucraina, „refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze”.

„(…) Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmând accentul pus pe cooperarea pe termen lung și reciproc avantajoasă, și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești. După cum s-a menționat anterior, Naftogaz din Ucraina refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze. Din acest motiv, în octombrie 2022, PJSC Gazprom va putea livra R. Moldova doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Ulterior, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că „Moldovagaz” va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale față de „Gazprom” în luna octombrie.

Totodată, și viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu o reacție la anunțul făcut de compania Gazprom. El a afirmat că R. Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gazele naturale, inclusiv în avans, iar „micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze”. Oficialul a menționat că nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale către R. Moldova.