Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Noi decizii CSE: Termoelectrica…

DOC Noi decizii CSE: Termoelectrica va primi 8 mii de tone de păcură din rezervele de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale

Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne va elibera, din rezervele de stat, 8 mii de tone de păcură către SA „Termoelectrica”. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia pentru Situațiii Excepționale (CSE), în vederea optimizării consumului de gaze naturale, în contextul în care volumele livrate de  către SA „Gazprom” au fost reduse, anunță reprezentanții Guvernului.

Păcura va fi utilizată pentru producerea energiei electrice și a energiei termice.

„Totodată, la actualizarea/ajustarea tarifelor pentru anul 2022, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va accepta suma de 236 993,8 mii lei drept contravaloare a păcurii utilizate, echivalentul costului gazelor naturale substituite în perioada respectivă de către SA „Termoelectrica” pentru producerea energiei electrice și a energiei termice”, se arată în dispoziția CSE.

Membrii CSE au mai decis că, pe durata stării de urgență, ANRE nu va elibera licențe pentru tradingul și furnizarea gazelor naturale, tradingul fiind comercializarea gazelor către alți revânzători, fără furnizare către consumatorii finali.

dispozitie_cse_nr._41_din_7.10.2022 by Ziarul de Gardă on Scribd

O altă decizie ține de modificarea listei obiectivelor care urmează a fi conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Bălți.

Compania Moldovagaz a primit vineri, 30 septembrie, de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat atunci viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care menționează faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.

Pe 4 octombrie, concernul rus Gazprom a anunțat că va sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”. Totodată, potrivit lor, Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din Ucraina, „refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze”.

„(…) Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmând accentul pus pe cooperarea pe termen lung și reciproc avantajoasă, și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești. După cum s-a menționat anterior, Naftogaz din Ucraina refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze. Din acest motiv, în octombrie 2022, PJSC Gazprom va putea livra R. Moldova doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Ulterior, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că „Moldovagaz” va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale față de „Gazprom” în luna octombrie.

Totodată, și viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu o reacție la anunțul făcut de compania Gazprom. El a afirmat că R. Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gazele naturale, inclusiv în avans, iar „micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze”. Oficialul a menționat că nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale către R. Moldova.