Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Informație oficială. Tânărul care a…

Informație oficială. Tânărul care a provocat accidentul de la Comrat, soldat cu decesul unei minore de 12 ani se afla în stare de ebrietate în timp ce conducea automobilul

Tânărul de 24 de ani care în noaptea de joi, 3 august, a comis un accident rutier soldat cu decesul unei fete de 12 ani și rănirea altor cinci persoane era în stare de ebrietate la volan. La trei săptămâni de la producerea accidentului, două persoane încă se află în spital. Două persoane se află la spital și au o stare destul de gravă. O  victimă a suportat două intervenții chirurgicale și săptămâna viitoare urmează să mai suporte încă una. Tânărul care a provocat accidentul după ce a fost reținut pentru 72 de ore, a fost eliberat și se află acum sub control judiciar”, declară avocata părților vătămate.

Joi, 3 august, în jurul orei 01:33 noaptea, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier la Comrat. 6 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, una dintre ele decedând ulterior la spital.

La fața locului s-a stabilit preliminar, că un BMW condus de un tânăr de 24 de ani care a pierdut controlul volanului a intrat pe banda de sens opus, tamponând frontal un Renault, condus de un bărbat de 29 de ani. În urma accidentului, ambii șoferi, precum și trei pasageri din Renault, o femeie de 35 de ani și copii acesteia, două minore de 12 și 16 ani, precum și un pasager din BMW de 30 de ani au fost transportați la spitalul din Comrat cu diverse traumatisme. A doua zi, minora de 12 ani a decedat. Pasagera din Renault care se afla cu fiicele ei minore este angajată a Inspectoratului de Poliție Comrat, anunța atunci Poliția R. Moldova.

Cine este tânărul care a comis accidentul

Tânărul care a produs accidentul este Gheorghi Gherciu. În 2022 el a fost condamnat la 140 de ore de muncă în folosul comunității pentru huliganism.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea circumstanțelor. Avocata Gabriela Kornacker, care reprezintă interesele victimelor care au avut de suferit în urma accidentului, susține că dosarul se află la faza de urmărire penală. „O victimă minoră este decedată, două persoane se află la spital și au o stare destul de gravă. O altă victimă a suportat două intervenții chirurgicale și săptămâna viitoare urmează să mai suporte încă una. Cealaltă fetiță minoră a avut și ea două intervenții chirurgicale, mi-a fost comunicat că probabil ea va fi externată acasă și va trebui să fie imobilizată la pat minim trei luni. Mama minorilor a fost externată acum o săptămână, dar și ea are probleme de sănătate de ordin neurologic”, a menționat avocata. 

Judecătorul i-a dat control judiciar provizoriu

„Ceea ce ține de învinuit, există o situație foarte neclară, cum s-a ajuns la aceasta. Noi am aflat că anterior el a fost condamnat pentru huliganism. Persistă informația, care încă nu a fost confirmată, că de două ori în privința lui a fost încetată urmărirea penală, adică a mai avut două cauze penale, dar ele nu au ajuns în judecată. Accidentul a fost provocat de învinuit care se afla într-o stare de ebrietate avansată, avea 1,25 promile de alcool în sânge, lucru confirmat de raportul de expertiză.  După ce a fost reținut pentru 72 de ore, procurorul a mers la judecătorul de instrucție cu demersul de aplicare a măsurii preventive de arest, iar judecătorul i-a dat control judiciar provizoriu. Această măsură preventivă nu a fost contestată de către procuror. Acest lucru ne-a deranjat foarte mult, în special tânărul având antecedente penală și provocând un accident cu consecințe atât de grave”.

Kornacker a declarat că au fost depuse mai multe plângeri pentru a-l recuza Igor Garaba, procurorul care instrumentează cauza penală intentată în urma accidentului din 3 august. „Noi considerăm că el este cointeresat și favorizează în cazul dat învinuitul. Am solicitat ca Procuratura de la Cantemir să intervină în instanța de judecată cu un demers de revocare a măsurii de control judiciar și aplicarea unei măsuri preventive mai riguroase. O astfel de măsură ar asigura mersul urmăririi penale”, a menționat avocata.

Există o decizie a procurorului general interimar de a transmite cazul

Fiind contactat de ZdG, Igor Garaba a declarat că nu mai gestionează cauza penală, care a fost transmisă altui procuror. „Conform legislației, alte detalii despre o cauză penală pe care nu o gestionez nu pot oferi”.

ZdG a constatat că noul procuror ce instrumentează cauza penală este Natalia Bolgar, activând în cadrul Procuraturii UTA Găgăuzia. „Nu cunosc motivul de ce domnul Garaba nu mai instrumentează cazul. Există o decizie a procurorului general interimar (Ion Munteanu, n.r.) de a transmite dosarul. Alte detalii nu pot oferi”, declară procurorul.

Conform surselor ZdG, judecătoarea care a emis decizia de a oferi măsura preventivă de control judiciar pentru șoferul care a provocat accidentul este Mariana Hanganu, judecătoare la sediul central al Judecătoriei Comrat. Decizia de a nu-l plasa pe șofer în arest preventiv a fost motivată de starea de sănătate a șoferului, acesta suferind o traumă craniană. Șoferului i-a fost interzisă părăsirea orașului Comrat.