Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Superiorul contingentului KFOR-17 susține că…

Superiorul contingentului KFOR-17 susține că „Comandamentul Regional-Vest nu se află în stare de alertă din cauza ultimelor evenimente din Kosovo”

Sursa foto: army.md

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc, au discutat luni, 1 august, prin videoconferință, cu maiorul Vadim Bîrca, superiorul contingentului KFOR-17, detașat în Kosovo. Potrivit Ministerului Apărării, în cadrul conversației online, oficialii s-au informat despre activitatea militarilor și situația din zona de responsabilitate, în contextul ultimilor evenimente din Kosovo.

Astfel, comandantul contingentului KFOR-17 a specificat că efectivul pe care îl are în subordine, alături de cei italieni, americani și croați, desfășoară şedinţe teoretice şi practice în cadrul instruirii obligatorii la început de misiune.

„Totodată, maiorul Bîrca i-a informat pe oficiali despre situația din aria de responsabilitate, menționând că Comandamentul Regional-Vest nu se află în stare de alertă din cauza ultimelor evenimente din Kosovo. În același context, ofițerul a declarat că disciplina și starea moral-psihologică a efectivului sunt bune, iar misiunile sunt executate cu responsabilitate”, anunță Ministerul Apărării.

De asemenea, potrivit ministerului Apărării, ministrul Anatolie Nosatîi le-a solicitat pacificatorilor moldoveni „să îndeplinească obligațiunile funcționale cu respectarea strictă a regulilor de siguranță”.

Duminică seara, 31 iulie, protestatarii sârbi au parcat camioane pline cu pietriș și alte mașini grele pe drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, Jarinje și Bernjak, într-un teritoriu în care sârbii formează o majoritate. Poliția din Kosovo a închis cele două puncte de trecere a frontierei.

Tot duminică, mai devreme, poliția a declarat că au fost trase focuri „în direcția unităților de poliție, dar din fericire nimeni nu a fost rănit”.

De asemenea, a mai spus că protestatarii furioși au bătut mai mulți albanezi care treceau pe drumurile care fuseseră blocate și că unele mașini au fost atacate.

Sirenele de raid aerian s-au auzit timp de mai bine de trei ore în micul oraș Mitrovica de Nord, locuit în principal de sârbi.

„Situația generală de securitate din municipalitățile nordice ale Kosovo este tensionată”, a declarat într-un comunicat misiunea condusă de NATO în Kosovo KFOR.

Din anul 2014, R. Moldova a detașat în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo 17 contingente de pacificatori. Ultimul a fost detașat în luna iulie, curent și va activa timp de șase luni. Contingentul KFOR-17 al Armatei Naţionale este format din 40 de militari, infanteriști și specialiști în arma geniu, care vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate.