Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu. Cei 2.153 de miliardari…

Studiu. Cei 2.153 de miliardari ai lumii au mai mulți bani decât 60% din populația globală

Cei 2.153 de miliardari de pe glob au în prezent mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială, arată un studiu al organizației caritabile Oxfam. Datele au fost prezentate astăzi, 20 ianuarie, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveția.

Autorii studiului acuză o concentrare a averilor în special în detrimentul femeilor, aflate “în prima linie” a inegalităţilor.

„Inegalitatea globală este în mod șocant înrădăcinată și vastă, iar numărul de miliardari s-a dublat în ultimul deceniu. Decalajul între bogaţi şi săraci nu poate fi rezolvată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităţilor. Guvernele trebuie să se asigure că companiile şi cei bogaţi plătesc partea care le revine din impozite”, afirmă Amitabh Behar, responsabil al Oxfam în India

Studiul arată că cei mai bogați 22 de oameni de pe planetă au mai multă bogație cumulată decât toate femeile din Africa. Totodată, femeile și fetele adună aproximativ 12,5 miliarde de ore/ zi a muncii de îngrijire neremunerate.

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile lumii nu pot avea o muncă remunerată „din cauza unei sarcini prea mari a muncii de îngrijire care le revine în cadru privat/familial”, faţă de numai 6% dintre bărbaţi.

„Femeile și fetele sunt printre cele care beneficiază cel mai puțin de sistemul economic de astăzi. Ei petrec miliarde de ore gătind, curățând și îngrijind copiii și persoanele în vârstă. Lucrările de îngrijire neplătite sunt „motorul ascuns” care menține în mișcare roțile economiilor, companiilor și societăților noastre”, a adăugat Behar.

Studiul mai arată că schimbările climatice ar putea agrava criza globală – în 2025 și că până la 2,4 miliarde de oameni vor trăi în zone fără apă suficientă.

În acest sens, autorii studiului menționeazoă că „Guvernele au creat criza de inegalitate și că trebuie să acționeze acum pentru a pune capăt acesteia. Acestea trebuie să se asigure că corporațiile și persoanele înstărite își plătesc partea corectă din impozit și cresc investițiile în servicii și infrastructură publice”.

Potrivit raportului, dacă cei 1% menționați ar plăti o taxă suplimentară de 0,5% din averea lor pentru următorii zece ani, suma strânsă ar echivala cu investițiile necesare pentru a crea 117 milioane de locuri de muncă în sectoarele de îngrijire a copiilor, a vârstnicilor, precum și domeniile educației și sănătății.

FOTO: Aurelie Marrier D'Unienville/Oxfam