Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Structurile de forță transnistrene ar…

Structurile de forță transnistrene ar fi desfășurat, de la începutul anului 2021, peste 150 de acțiuni de instruire cu caracter militar în apropierea Zonei de Securitate. Biroul politici de reintegrare: „Se întrevăd tentative de a crea confruntări”

Foto: EPA/STR

Delegația R. Moldova a reacționat, în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 29 septembrie, la „insinuările reprezentanților transnistreni și încercările acestora de a manipula opinia publică în legătură cu exercițiile Scutul de Foc – 2022”, organizate planificat și cu respectarea cadrului legal de către Armata Națională, potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Potrivit reprezentanților R. Moldova, structurile de forță transnistrene ar fi desfășurat, de la începutul anului 2021, peste 150 de acțiuni de instruire cu caracter militar, fără a fi anunțate autoritățile constituționale sau populația din împrejurime.

Printr-o adresare, delegația moldovenească a subliniat că asemenea activități ca exercițiul „Scut de Foc – 2022” au loc anual, începând cu 2015, și se desfășoară în afara perimetrului Zonei de Securitate, iar populația a fost informată oficial în prealabil.

„Reprezentanții Chișinăului au atras atenția participanților Comisiei Unificate de Control că, de la începutul anului 2021, la poligonul din Tiraspol (situat în imediata proximitate a Zonei de Securitate și parțial chiar în perimetrul acesteia) s-au desfășurat cel puțin 134 de trageri de instrucție. Încă 30 de acțiuni de instruire cu caracter militar au fost întreprinse de structurile de forță transnistrene la alte poligoane, la fel în Zona de Securitate sau în teritoriul adiacent. Cu referință la aceste cazuri, nu a fost anunțată nici Comisia și nici populația”, menționează Biroul politici de reintegrare.

În context, delegația R. Moldova a solicitat să fie dată „justă apreciere abuzurilor enumerate, în care se întrevăd tentative de a crea confruntări și de a bloca activitatea Comisiei”.

În documentul citat, delegația Republicii Moldova a făcut apel să se renunțe la asemenea acțiuni destabilizatoare și să se respecte actele de bază ale misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

Totodată, la ședință au fost continuate discuțiile asupra propunerilor de soluții formulate anterior pentru remedierea problemei posturilor instalate abuziv de Tiraspol în Zona de Securitate sub pretinsul pretext de „amenințare teroristă”.

Delegația R. Moldova a reiterat necesitatea retragerii posturilor, evidențiind că prezența acestora contravine actelor de bază ale misiunii de menținere a păcii și amplifică impedimentele instituite de structurile de forță transnistrene în calea liberei circulații a cetățenilor.


Exercițiul „Scutul de Foc 2022” s-a desfășurat în perioada 12-23 septembrie. Potrivi Ministerului Apărării, acest exercițiu a avut ca obiectiv perfecționarea abilităților subunităţilor participante și creşterea nivelului de interoperabilitate între armatele ţărilor partenere într-un cadru multinaţional, specific misiunilor de menţinere a păcii.

„Scutul de Foc” face parte din planul de instruire al Armatei Naţionale pentru 2022. Exercițiul este organizat anual, începând cu 2015.