Principală  —  IMPORTANTE   —   Ștefan Vodă: Fiica femeii decedate,…

Ștefan Vodă: Fiica femeii decedate, în cazul căreia primarul solicita testarea post-mortem, a fost testată pozitiv cu COVID-19

Foto: World Health Organization in Moldova

Un nou caz de infecție cu COVID-19 în satul Crocmaz din raionul Ștefan Vodă. Primarul localității a încercat anterior să atragă atenția autorităților asupra unui caz suspect de deces, însă în pofida acestului lucru, femeia a fost înmormânată la 3 aprilie fără a fi testată post-mortem. La șase zile distanță de la înmormântare, primarul localității, Ion Veleșco, ne-a comunicat că fiica femeii decedate a fost diagnosticată cu COVID-19.

Potrivi primarului, femeia, în vârstă de 51 de ani, a fost testată pozitiv miercuri, 8 aprilie.

„A fost luată ieri la spital cu urgența și azi a fost testată pozitiv. Ea a interacționat cu mama sa cu două zile înainte ca aceasta să decedeze”, susține primarul.

Veleșco ne-a mai comunicat că femeia testată pozitiv este internată la un spital din Chișinău și că stare ei ar fi satisfăcătoare: „Am vorbit cu ea la ora 10 dimineața și starea parcă era normală. Mi-a spus că urmează să fie transferată la un alt spital, dar nu știu care”.

Primarul a solicitat anteriot testarea post-mortem a femeii decedate la început de aprilie, pe motiv că aceasta stat în secția din spitalul raional Ștefan Vodă unde fusese internată și cea de-a șasea persoană decedată în R. Moldova din cauza COVID-19. Primarul insista pe testarea femeii pentru a cunoaște ce măsuri să întreprindă ulterior în localitate pentru a opri răspândirea virusului, în contextul în care femeia interacționase cu mai multe persoane.

Deși au așteptat timp de o zi un răspuns din partea autorităților, la 3 aprilie, femeia a fost înmormântată fără a i se face testul. Consiliera pe comunicare a Ministerului Sănătății a comunicat atunci pentru Ziarul de Gardă că rudele ar fi fost cele care au refuzat transportarea femeii decedate la spital pentru prelevarea probelor. Declarația respectivă este însă negată de primar:

„Cum puteau rudele să o transporteze? Cu ce mașină și cu ce echipament, dacă noi nu dispuneam de nimic absolut. Ea a fost în aceeași secție cu doamna care a decedat anterior. Cum puteam să o transportăm noi la probe?”

Între timp, potrivit primarului, mai multe persoane din localitate, care interacționaseră cu femeia decedată, au fost plasate în carantină, iar același lucru le-a fost solicitat și persoanelor care au participat la înmormântate. Până în prezent, cu excepția fiicei femeii decedate, nicio persoană nu a dat semne de îmbolnăvire.

Până la 8 aprilie, în Ștefan Vodă au fost confirmate 158 de cazuri de infecție cu COVID-19, raionul fiind plasat pe cel de-al doilea loc, după Chișinău, după numărul cazurilor pozitive.