Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Deces suspect la Ștefan…

FOTO Deces suspect la Ștefan Vodă: O femeie a fost înmormântată fără a i se preleva probe, chiar dacă a stat în aceeași secție cu o femeie decedată din cauza COVID-19

Femeia în vârstă de 79 de ani din localitatea Crocmaz, Ștefan Vodă, care a decedat la 2 aprilie, așa și nu a mai fost testată deși a stat în aceeași secție din spitalul raional Ștefan Vodă unde fusese internată și cea de-a șasea persoană decedată în R. Moldova din cauza COVID-19. Primarul localității, Ion Veleșco, ne-a comunicat că femeia este înmormântată vineri, iar cei care vor participa la ceremonie vor fi obligați să se autoizoleze.

Primarul ne comunica joi seara că a apelat la autorități pentru ca femeia să fie testată post-mortem, pentru a putea fi stabilite acțiunile ulterioare, astfel încât să nu existe un pericol pentru comunitate. Potrivit lui Veleșco, femeia ar fi interacționat cu mai multe persoane, iar după deces acestea au fost solicitate să intre în carantină. Deși a așteptat joi toată ziua un răspuns de la autorități, primarul spune că femeii așa și nu i-au fost prelevate probele, iar înmormântarea are loc astăzi, 3 aprilie.

„Nu a mai venit nimeni să ia probe. L-am sunat pe domnul Harabagiu (șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI) și el ne-a dat echipament. Înmormântarea merge acum. Am luat costumele de protecție și i-am îmbrăcat pe oameni”, spune primarul, menționând că a primit 20 de costume de protecție.

Deși rudele și cei apropiați femeii vor participa la ceremonie în costume de protecție, primarul spune că aceștia vor fi oricum nevoiți să se autoizoleze:„Cei care vin astăzi la înmormântare tot o să îi punem în autoizolare”.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Naționale Sănătate Publică, Nicolae Furtună, ne-a comunicat că nu cunoaște toate detaliile acestui caz și nu se poate expune.

Consiliera pe comunicare a Ministerului Sănătății a comunicat însă pentru Ziarul de Gardă că rudele ar fi fost cele care au refuzat transportarea femeii decedate la spital pentru prelevarea probelor.

„Probele trebuiau să fie prelevate în cadrul spitalului, de către morfopatolog, însă rudele au refuzat să transporte decedatul la spital. Nu trebuia să vină cineva de la spital pentru a-i preleva probele, acest lucru se face la nivel de instituție spitalicească. Așa este algoritmul în toate situațiile”, ne-a spus Cristina Stratulat.

De cealaltă parte, primarul califică reacția ministerului drept „o prostie”.

„Cum puteau rudele să o transporteze? Cu ce mașină și cu ce echipament, dacă noi nu dispuneam de nimic absolut. Ea a fost în aceeași secție cu doamna care a decedat anterior. Cum puteam să o transportăm noi la probe?”, spune primarul.

Ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat joi cel de-al șasea deces din cauza COVID-19. Este vorba de o femeie în vârstă de 53 de ani, care a stat în aceeași secție de la spitalul raional din Ștefan Vodă în care fusese internată și femeia decedată la 2 aprilie, care nu a fost însă testată pentru COVID-19.