Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj IDIS „Viitorul”: salariul pentru…

Sondaj IDIS „Viitorul”: salariul pentru care cetățenii R. Moldova nu ar pleca la muncă peste hotare

Foto: incont.stirileprotv.ro

Între 10 și 15 mii de lei lunar ar trebui să fie salariul unui angajat din R. Moldova pentru ca acesta să nu fie nevoit să plece peste hotare. Datele se conțin într-un sondaj socio-politic realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” (ISPRI) din România și CBS Research.

Potrivit rezultatelor sondajului, la întrebarea care ar trebui să fie salariul unui angajat în R. Moldova, pentru ca acesta să nu fie nevoit să plece peste hotare, 36,6% dintre respondenți au spus că – între 10 mii și 15 mii de lei; 23,6% – între 15 mii și 20 de mii de lei; 22,4% – între 5 mii și 10 mii de lei; 9,9% – între 20 de mii mi 30 de mii de lei; 3,0% – mai mult de 30 de mii de lei; 2,9% – nu știu/nu răspund; 1,4% – între 3 mii și 5 mii de lei; 0,1% – sub 3 mii de lei.

  • Dvs. personal ați trăit sau ați lucrat peste hotare în ultimii 5 ani? 69,6% – nu, și nu intenționez să plec în următoarele șase luni; 12,3% – da, dar nu mai intenționez să plec în următoarele șase luni; 11,8% – da, și intenționez să mai plec în următoarele șase luni; 5,9% – nu, dar intenționez să plec în următoarele șase luni; 0,3% – nu știu/nu răspund.
  • Dacă ați avea o șansă reală de a pleca din R. Moldova, cum ați proceda? 38,9% – nu aș pleca; 31,9% – aș pleca numai pentru o perioadă; 26,5% – aș pleca pentru totdeauna; 2,7% – nu știu/nu răspund.
  • Unde vedeți viitorul copiilor Dvs. sau a nepoților? 54,0% – peste hotare; 36,4% – în R. Moldova; 9,6% – nu știu/nu răspund.
  • Ce ar trebui să facă statul pentru ca toate persoanele plecate la studii sau la muncă în străinătate să revină în R. Moldova? 45,2% – să ridice salariile și pensiile și nivelul de trai al cetățenilor; 39,9% – să liberalizeze economia și să creeze noi locuri de muncă; 13,0% – să îmbunătățească infrastructura drumurilor și a serviciilor; 12,7% – să schimbe actualul guvern; 11,2% – să rezolve cazurile mari de corupție și să restituie bunurile furate.
  • După părerea Dvs., ce reforme ar trebui să fie implementate în primul rând pentru a rezolva problemele cu care se confruntă țara? 48,1% – reforma sistemului de pensii și asistența socială; 37,3% – guvernare competentă și calificată la nivel central și regional; 35,2% – reforma sistemului de asigurări în sănătate publică și servicii spitalicești; 27,2% – asigurarea unei justiții independente și eficiente; 21,0% – reforma sistemului de impozitare și taxe; 16,8% – consolidarea sistemului național energetic; 7,9% – reforma administrativ-teritorială.

Sondajul a fost elaborat în perioada 4-15 decembrie 2021 pe un eșantion de 1055 de persoane, cu vârstă de 18 ani și mai mult, având o eroare maximă de eșantionare de +-3%.

Studiul a fost realizat și finanțat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” (ISPRI) din România și CBS Research.