Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Certificatul verde, obligatoriu la…

SONDAJ Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă: pro sau contra?

Foto: msmps.md

De la începutul pandemiei, în R. Moldova au fost confirmate, oficial, circa 350 de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus și peste 8000 de decese. Și situația se complică. Medicii bat alarma. Cifra îmbolnăvirilor depășește 1000 de cazuri zilnice. La fiecare 30 de minute moare un om. Cu toate acestea, lumea acceptă cu greu imunizarea: puțin peste 25% de persoane vaccinate. În mediul guvernamental se vorbește tot mai frecvent despre preluarea practicilor europene și introducerea, la locul de muncă, a Certificatelor verzi (de vaccinare obligatorie). Părerile în societate s-au împărțit.

Lilian Botnaru, primar de Lozova, Strășeni

Trebuie să existe o regulă în toate. Dar la noi fiecare hotărăște ce să facă. Trebuie luat exemplul statelor europene. Acolo, dacă nu ești vaccinat, nu poți merge nicăieri – la muncă – nu, în magazine – nu, aeroporturi – nu, instituții publice – nu… La Lozova e ca și peste tot. Vaccinați avem până în 15%. În școală, la grădiniță o parte din personal este vaccinat, altă parte se testează regulat. În Primărie – la fel. Multe zvonuri. Lumea trebuie informată mai bine. Miniștrii, secretarii de stat trebuie să fie mai mobili, să stea de vorbă mai mult cu lumea, dar ei caută să treacă toată responsabilitatea pe primării. Guvernarea trebuie să fie mai fermă, mai vocală, așa cum era pe când se afla în opoziție.

Alexandra Can, Asociația Patronală APIUS

Chestia asta cu Certificatul verde e o aberație. De ce să mă vaccinez, dacă eu nu am fost bolnavă și, nefiind vaccinată, am 3849 de anticorpi. În rest, mă protejez și îmi caut de viață, merg la lucru, plec în deplasări… Nu cred că e cazul să obligăm angajații să se vaccineze. E decizia fiecăruia dintre noi.De ce să se vaccineze, dacă și vaccinații se îmbolnăvesc? Introducerea certificatului obligatoriu de vaccinare la locul de muncă ar fi o absurditate. Nu va fi legal. Decizia unei Comisii de stat nu poate fi mai presus de Constituție. Vaccinul nu e singura soluție. Lumea trebuie învățată și obligată să se protejeze pe ea și pe cei din jur. Introducerea certificatului verde ar periclita activitatea întreprinderilor care și așa abia se țin pe picioare.

Margareta Tolstousov, profesoară, Liceul teatral municipal

Ce să zic? E foarte multă informație contradictorie în presă și pe rețelele de socializare. Lumea e confuză, nu crede informațiilor oficiale și zice că suntem manipulați. Personal, m-am vaccinat încă la începutul anului școlar. Asta a fost directiva. Acum problema nu mai este pusă atât de categoric. Circa 70% din colegii mei s-au vaccinat, altă parte se testează la fiecare două săptămâni. Nu cred că certificatul îi va determina să procedeze altfel. Ei deja și-au exprimat dezacordul: „nu cred, nu doresc, dacă ceva – plec”. Școala riscă să rămână fără profesori. Posibil să crească șomajul, dar și comerțul fictiv cu certificate false. Cunosc cazuri când cu 4000 de lei lumea și-a făcut certificate.

Ecaterina Țurcan Hacina, Franța

În Franța certificatul de vaccinare a devenit obligatoriu prin lege din 15 septembrie 2021 pentru salariații (chiar și personalul administrativ) care activează în domeniul medical (spitale, centre medicale) și socio-medical (aziluri, case sociale, centre pentru persoane cu nevoi speciale). În caz că această măsură nu este respectată, salariații sunt concediați fără a fi remunerați.

Cunosc conaționali de-ai noștri care au renunțat la un serviciu bine plătit pentru că nu au vrut să se vaccineze. Din păcate, nu există o formulă magică care să ne asigure că aplicarea ei ne va scăpa de urgie. Dar timpul și rata masivă de vaccinare în unele țări demonstrează că pandemia poate fi combătută.

Vasile Parasca, vice-director al Spitalului Ministerului Sănătății

Lumea trebuie să se vaccineze, dar ea trebuie convinsă și nu forțată să facă asta. Certificatul poate fi o chestie prea radicală. Trebuie să fim foarte atenți. Chestiile forțate nasc recidive. Ceea ce e bine undeva în Europa, s-ar putea să nu fie la fel de bine și pentru noi. Ce ne facem cu cei care nu vor vrea să se vaccineze? Rămânem fără cadre? Ar trebui organizate mai bine campaniile de informare, cu oameni credibili, cu o reputație bună, personalități. Biserica, în care lumea are cea mai mare încredere, poate ar trebui să își schimbe mesajul și să trateze lucrurile altfel. La noi informația falsă se răspândește mai repede decât cea veridică. Ar trebui gândit un sistem de contrainformații.