Șoferii ar putea scăpa de amendă dacă nu vor avea la ei permisul de conducere

Conducătorii auto ar putea fi scutiți de obligativitatea prezentării permisului de conducere dacă se află la volanul propriului automobil. Un proiect de lege în acest sens, care are drept scop și excluderea de la răspunderea contravențională în astfel de cazuri, a fost propus spre consultări publice.

„Permisul de conducere este actul care confirmă dreptul persoanei de a conduce un autovehicul de o anumită categorie și/sau subcategorie. În cazurile prevăzute de lege, dreptul persoanei de a conduce un autovehicul poate fi confirmat și printr-un alt act ce înlocuiește permisul de conducere și acordă drept de circulație” – aceasta este una dintre modificările la Legea privind siguranța traficului rutier.

Mai exact, autoritățile propun modificări la Codul penal, Codul contravențional și Legea privind siguranța traficului rutier, prin care să reglementeze că șoferii care se vor afla în trafic național la volanul propriului automobil, vor fi scutiți de obligativitatea de a prezenta permisul de conducere. Aceste modificări nu exclud însă obligativitatea obținerii permisului de conducere.

Astfel, dacă până în prezent conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere este sancționată cu amendă de la 150 la 300 lei, autoritățile propun excluderea acestor sancțiuni.

„Din cauza posibilităților limitate din punct de vedere tehnic al agenților de circulație”, modificările nu se vor extinde însă și asupra persoanelor care se află la volanul unui vehicul al cărei posesor nu este sau care se află în trafic internațional.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *