Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Șoferii ar putea scăpa de…

Șoferii ar putea scăpa de amendă dacă nu vor avea la ei permisul de conducere

Foto: lastrasbourg.com

Conducătorii auto ar putea fi scutiți de obligativitatea prezentării permisului de conducere dacă se află la volanul propriului automobil. Un proiect de lege în acest sens, care are drept scop și excluderea de la răspunderea contravențională în astfel de cazuri, a fost propus spre consultări publice.

„Permisul de conducere este actul care confirmă dreptul persoanei de a conduce un autovehicul de o anumită categorie și/sau subcategorie. În cazurile prevăzute de lege, dreptul persoanei de a conduce un autovehicul poate fi confirmat și printr-un alt act ce înlocuiește permisul de conducere și acordă drept de circulație” – aceasta este una dintre modificările la Legea privind siguranța traficului rutier.

Mai exact, autoritățile propun modificări la Codul penal, Codul contravențional și Legea privind siguranța traficului rutier, prin care să reglementeze că șoferii care se vor afla în trafic național la volanul propriului automobil, vor fi scutiți de obligativitatea de a prezenta permisul de conducere. Aceste modificări nu exclud însă obligativitatea obținerii permisului de conducere.

Astfel, dacă până în prezent conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere este sancționată cu amendă de la 150 la 300 lei, autoritățile propun excluderea acestor sancțiuni.

„Din cauza posibilităților limitate din punct de vedere tehnic al agenților de circulație”, modificările nu se vor extinde însă și asupra persoanelor care se află la volanul unui vehicul al cărei posesor nu este sau care se află în trafic internațional.