Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Situația epidemiologică în R. Moldova:…

Situația epidemiologică în R. Moldova: Peste 8 200 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, înregistrate săptămâna trecută în țară

Imagine simbol

În ultima săptămână îmbolnăvirile prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat la un nivel de intensitate joasă și reprezintă o creștere cu 5,4% în comparație cu săptămâna precedentă acesteia, informează marți, 21 martie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu referire la situația epidemiologică prin gripă sezonieră și infecții acute ale căilor respiratorii.

În ultima săptămână în R. Moldova au fost înregistrate 8 251 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Din numărul total de îmbolnăviri, 3019 cazuri (37%) au fost în municipiul Chișinău, dintre care 255 de cazuri (3,1%) au fost spitalizate. Din numărul total de bolnavi cu IACRS, 58% sunt copii cu vârste până la 14 ani.

Potrivit reprezentanților ANSP, în această perioadă au fost înregistrate 37 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău — 31 cazuri; Rezina – 2 cazuri; Orhei, Soroca, Taraclia și Comrat – câte 1 caz).

Cazuri de deces de gripă nu au fost înregistrate, pe parcursul perioadei menționate.

„În laboratoarele ANSP, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 52 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2. Dintre acestea, 8 probe au fost pozitive la virusurile gripale de tip B, 9 – la SARS-CoV-2 și 8 la prezența virusurilor non-gripale.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 4,6%.

De la începutul perioadei de monitorizare (03 octombrie 2022 – 19 martie 2023) în R. Moldova au fost înregistrate 1854 cazuri de gripă; 240 773 cazuri de IACRS și 10058 cazuri de SARI”, se menționează în raportul ANSP.