Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SIS solicită blocarea a alte…

SIS solicită blocarea a alte două site-uri „care promovează informații ce incită la ură și război”

Alte două site-uri au fost blocate pentru „promovarea informațiilor ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”, potrivit unui ordin din 24 octombrie al directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Este vorba despre portalurile online moldnod.ru și rusnod.ru.

„Serviciul de Informații și Securitate reiterează apelul public către sursele de informare în masă în vederea prevenirii diseminării și eliminării imediate a articolelor/informațiilor false și a celor ce conțin limbaj care incită la ură și/sau violență, precum și îndeamnă societatea să se informeze din surse oficiale și veridice”, se arată în comunicatul publicat de SIS.

Astfel, lista surselor cu conținut online care „promovează știri false în domeniul ce afectează securitatea națională” a fost transmisă furnizorilor de rețea și de servicii de comunicații electronice pentru „a bloca în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din R. Moldova” la acestea.

Ordin59_24.10.22 by Ziarul de Gardă on Scribd

În total, de la începutul războiului din Ucraina, SIS a solicitat furnizorilor de rețea și/sau serviciilor de comunicații electronice să blocheze alte 10 site-uri care scriau și distribuiau informații false și instigatoare la ură.

  1. vkurse.md;
  2. ehomd.info;
  3. gagauznews.md;
  4. sputnik.md;
  5. acasa-24.site;
  6. rta.md;
  7. flux.md;
  8. iurierosca.md;
  9. rosca.md;
  10. indigolotos.info.

Ziarul de Gardă a scris despre cum site-urile propagandistice pro-război ocolesc interdicțiile impuse de SIS

Majoritatea site-urilor blocate de SIS reușesc să ocolească interdicțiile impuse de autorități: în timp ce unele activează fără impedimente, alte site-uri și-au creat conturi pe rețele sociale sau canale de Telegram, continuându-și astfel activitatea.