Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre ședința PA,…

VIDEO Detalii despre ședința PA, o nouă solicitare de extrădare a fostului deputat Ilan Șor și arest la domiciliu prelungit pentru Marina Tauber | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Două secvențe audio de la o ședință controversată a Procuraturii Anticorupție au fost scurse în spațiul public. După o pauză de aproape o lună, Curtea Constituțională a reluat examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Autoritățile de la Chișinău pregătesc o nouă solicitare de extrădare a lui Ilan Șor, iar PAS și-a anunțat candidatul la funcția de primar al capitalei.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

O înregistrare audio atribuită șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, de la o ședință la care au participat procurorii anticorupție, a apărut, miercuri, în spațiul online. În timpul discuției cu acuzatorii de stat, Veronica Dragalin a atenționat procurorii și ofițerii corupți, care denigrează imaginea instituției, că vor fi trași la răspundere. 

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „Și eu nu am răbdare să intru eu personal cu echipe de mascați, la cineva în casă, la ora șase dimineața, față de copiii voștri, soțiile, soții voștri, să fiți arestați, puși în cătușe și trimiși la închisoare. Eu nu am răbdare să se întâmple lucrul acesta. Eu personal o să fiu acolo!”.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat pentru ZdG că înregistrarea este autentică și că este o porțiune a ședinței care a avut loc pe 7 iunie, cu întregul colectiv al Procuraturii Anticorupție, într-o sală din sediul CNA, unde nu au fost prezente persoane din afara colectivului. Veronica Dragalin a spus că discursul său a fost înregistrat ilegal. 

La câteva ore după această înregistrare, în mediul online a mai apărut o secvență audio de la ședință. Veronica Dragalin a vorbit inclusiv despre o scrisoare pe care a primit-o de la actualul director al Agenției Proprietății Publice, Alexandru Musteață, în care acesta îl acuza pe adjunctul interimar al procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, că este implicat în scheme de corupție.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Veronica Dragalin

Șefa Procuraturii Anticorupție: „Pe data de 29 mai, eu i-am scris domnului Alexandru Musteață în legătură cu scrisoarea, unde l-am informat că declarațiile false împotriva unui procuror sau împotriva instituției noastre, o campanie de denigrare a unui procuror încalcă Codul penal. Eu l-am chemat la mine în oficiu și el s-a prezentat pe data de 31 mai. Eu i-am spus direct ce cred eu despre această scrisoare. După ce am vorbit cu el jumătate de oră, omul ăsta și-a cerut scuze și voia să-și ceară scuze de la Vasile Plevan”.

Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Alexandru Musteață a depus cerere de demisie, dar că plecarea sa din funcție survine în contextul noii reorganizări a Agenției.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Nu știu despre dosarele care eventual sunt instrumentate în raport cu domnul Musteață. Noi reorganizăm APP-ul și respectiv domnul Musteață consideră că nu va putea să facă față noii reorganizări în cadrul APP-ului. Și el înainte să apară o eventuală neînțelegere a scris cerere și el va pleca cred că imediat de la sfârșitul lunii, ca și foarte mulți funcționari publici. Ei scriu cerere de vacanță cu ulterioara plecare din funcție”.

Curtea Constituțională a reluat, săptămâna aceasta, examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Marți, președintele Înaltei Curți, Nicolae Roșca, a constatat finalizarea examinării materialelor cauzei și a dezbaterilor judiciare, iar miercuri ambele părți și-au susținut pledoariile finale. 

Eduard Digore, reprezentant al Guvernului: „Proiectul politic propus de către acest partid populist, fără principii, este unul antidemocratic și contrar principiilor statului de drept. Ceea ce se poate desprinde din activitatea acestui partid și acțiunile liderilor săi se rezumă la următoarele: corupție, fraudă a banului public, proteste contra bani, finanțare ilegală a activității partidului și campaniilor electorale, folosirea finanțărilor din străinătate și implicarea cetățenilor străini, instigarea la ură și violență, amenințări asupra funcționarilor de stat și jurnaliști, discreditarea instituțiilor publice și a activității acestora”.

Marina Tauber, reprezentantă a Partidului „Șor”: „Partidul Politic „Șor” și echipa noastră, în primul rând liderul nostru, nu au încălcat niciodată legea, iar toată activitatea noastră a fost efectuată strict în conformitate cu legislația R. Moldova, inclusiv vorbesc despre acte sau rapoarte financiare pe care eu personal le-am semnat. Și, da, sunt multe documente pe care le-am semnat și din acest motiv vreau încă o dată ca prin intermediul Curții Constituționale să ne vadă toată lumea, să ne asculte toată lumea și să confirm cele spuse de mai multe ori”.

Următoarea ședință este programată pentru luni, 19 iunie, când vor avea loc replicile părților și deliberarea asupra hotărârii Curții Constituționale.

Între timp, Ministerul Justiției a anunțat autoritățile din Israel că Ilan Șor are deja statutul de condamnat, conform deciziei Curții de Apel Chișinău. Declarația a fost făcută de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Conform ministrei, în prezent, autoritățile de la Chișinău pregătesc ultimele documente pentru a le trimite în Israel, prin care solicită din nou extrădarea lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”.

Deputatul Lilian Carp a fost desemnat candidatul PAS pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Decizia vine în urma votului din cadrul Convenției Organizației Teritoriale Chișinău, care s-a întrunit, pe 11 iunie, pentru a stabili potențialii candidați pentru primăria capitalei și pentru primăriile din suburbii. Următoarele alegeri locale ar urma să aibă loc pe 29 octombrie sau pe 5 noiembrie 2023.

R. Moldova va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente. Este vorba despre Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale, precum și cel cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine.

Săptămâna aceasta au avut loc noi numiri la Guvern. Valerian Bobu, care în ultimii ani a deținut funcții de execuție și manageriale în Departamentul cadastru al Agenției Servicii Publice, a fost desemnat în calitate de director general adjunct al Agenției Proprietății Publice. Iar Eugeniu Harabara, care a activat pe parcursul ultimelor zece ani în cadrul unor organizații internaționale, a fost numit în funcția de secretar general adjunct la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

R. Moldova va beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 40 milioane de euro din partea Comisiei Europene. Parlamentul a ratificat, joi, Acordul de finanțare dintre R. Moldova și Comisia Europeană privind Programul „UE pentru reziliență și guvernare”, semnat pe 11 mai 2023.

Săptămâna aceasta s-au împlinit 82 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei. În acest context, vă îndemnăm să aflați istoria Tatianei Popa, o femeie de 82 de ani, familia căreia a fost încercată de chinuri grele în Siberia, care a conservat tot ce reprezintă viața rurală de cândva și a reconstituit casa părintească pentru a-și îndeplini promisiunea făcută părinților și pentru a le păstra vie amintirea. Reportajul integral poate fi găsit pe canalul nostru de YouTube.

De la istoria unei octogenare care și-a îndeplinit promisiunea făcută părinților săi trecem la tensiunile de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Marți, în spațiul public a apărut un document semnat de directorul interimar al instituției, Iurie Crasiuc, prin care anunța despre concedierea a 40 de angajați ai Centrului, pentru că aceștia au atins vârsta de pensionare. 

Mai târziu, a fost publicată o petiție către conducerea țării, în care se denunța mai multe abuzuri pe care le-ar fi comis atât conducerea Centrului, dar și ministra Sănătății. Ce spune Ala Nemerenco despre concedierea celor 40 de angajați ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

O fetiță de doi ani a căzut de la etajul opt al unui bloc din capitală. Oamenii legii au anunțat că, în cadrul cercetărilor, au stabilit că geamul apartamentului era deschis, iar copila, urcând pe pervaz și sprijinindu-se de plasă, a căzut în gol. Vineri, conform purtătorului de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, fetița se afla în comă de gradul III.

Ex-viceministrul Economiei Vitalie Iurcu a fost deferit justiției pentru fals în declarații. Potrivit Procuraturii Anticorupție, acesta, în perioada 2016-2019, deținând funcția de viceministru al Economiei, ulterior și funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, ar fi introdus intenționat în declarațiile sale de avere date false privind deținerea mai multor conturi bancare inexistente și dobândirea unor mijloace financiare în proporții deosebit de mari din înstrăinarea unor imobile, în care a investit mai multe active în perioada 2014-2017.  Vitalie Iurcu și-a recunoscut faptele săvârșite însă le-a calificat drept erori. Cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, marți, lista persoanelor care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante la Curtea Supremă de Justiție. Pentru suplinirea a 20 de posturi vacante de judecător și profesioniști din domeniul de drept, la CSJ au fost depuse 22 de candidaturi. Printre cei care au expediat cereri de participare la concurs se numără procurorul general interimar, Ion Munteanu, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, Vladislav Gribincea, directorul Programului Justiție al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, avocați, dar și mai mulți judecători. 

Tot săptămâna aceasta, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie a magistratului Alexandru Sandu de la Judecătoria Chișinău. Întrebat de membrii Consiliului care este motivul demisiei, judecătorul a afirmat că „a venit timpul” și că „așa este legea”.

Iar deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în trei cauze penale, rămâne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată, joi, de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

Premierul român Nicolae Ciucă și-a anunțat, luni, demisia, iar odată cu ea a picat întregul Guvern. La scurt timp, președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe Marcel Ciolacu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, iar joi Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Ulterior, premierul Ciolacu și miniștrii cabinetului său și-au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Autoritățile militare ucrainene au anunțat, luni, că au eliberat șapte localități de sub ocupație rusă după inițierea contraofensivei. Tot săptămâna aceasta, armata rusă a lansat noi atacuri cu rachete asupra regiunilor ucrainene. În urma bombardamentelor rusești masive asupra orașului Krîvîi Rih și a regiunii Odesa, cel puțin 16 persoane au murit, iar șapte au fost rănite. Între timp, Statele Unite au anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, care prevede livrarea de sisteme de apărare aeriană, rachete pentru sistemele HIMARS, vehicule blindate și alte echipamente. Iar autoritățile din Țările de Jos vor achiziționa patru sisteme radar VERA-EG în sumă de 150 de milioane de euro și le vor oferi Ucrainei.