Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Marţi, 11 decembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

VIDEO/ Valeriu Munteanu se retrage din Partidul Liberal: „PL a decis să meargă într-o direcție, eu — în alta”

Valeriu Munteanu se retrage din Partidul Liberal. Declarația a fost făcută la o conferință de presă în cadrul căreia fostul ministru al Mediului a declarat că PL nu dorește să mergă în în blocul opoziției unite ACUM. Liberalul a declarat că susținut deschis și insistent în interiorul partidului participarea liberalilor la alegeri alături de partidele PAS, PPDA și PLDM, doar că acest lucru nu s-a întâmplat încă. Acesta a precizat că PAS și PPDA au venit cu oferta de a „găzdui” reprezentanții PL și PLDM pe lista ACUM și în circumscripții, doar că fiecare candidat va trebuie să treacă o comisie de integritate.

Reacția Partidului Liberal după retragerea lui Valeriu Munteanu din partid

Partidul Liberal a venit cu o reacție după ce Valeriu Munteanu a declarat public că se retrage din partid. Într-un comunicat de presă difuzat presei, PL respinge afirmațiile făcute de fostul ministru al Mediului și susține că acesta a inclus în discursul său minciuni, care nu vor fi comentate de partid.

Corneliu Gurin, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). Decizia a fost luată astăzi, 11 decembrie, în cadrul ședinței CSM. Acest subiect nu a fost însă prezent nici pe ordinea de zi, dar nici pe agenda suplimentară a ședinței.

Prima declarație a lui Corneliu Gurin după ce a fost desemnat la Curtea Constituțională 

„A fost o surpriză pe neașteptate. Nu eram pregătit pentru o asemena schimbare dar, în același timp, este o onoare pentru mine și cred că este o apreciere a activității mele anterioare în domeniul jurisprudenței. Sper că voi face față”, a declarat fostul procuror general. Întrebat dacă a fost unicul candidat pe care l-a avut în vizor CSM, Gurin a menționat că nu știe și nici nu s-a interesat dacă această propunere a fost înaintată și altor candidați.

Decizia luată de Partidul Comuniștilor în legătură cu alegerile parlamentare din februarie

Partidul Comuniștilor anunță că va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 atât pe listele de partid, cât și în circumscripții. Totodată, comuniștii vor boicota  referendumul democraților cu privire la reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Decizia de participare la alegeri a fost luată la o reuniune a Comitetului Central al partidului, care a avut loc duminică, 9 decembrie. Totodată, în opinia comuniștilor, referendumul democraților este organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare pentru a atrage cetățenii la urne, dar și pentru a-i duce în eroare.

Încă un judecător va fi urmărit penal. Cererea procurorului general, acceptată de CSM

La şedinţa CSM din 2 decembrie, curent, membrii CSM au examinat în ședință închisă solicitarea procurorului general Eduard Harunjen de a porni urmărirea penală pe numele a cinci judecători. Atunci, membrii CSM au acceptat iniţierea urmăririi penale pe numele a trei dintre ei, iar examinarea uneia dintre cereri a fost amânată la solicitarea judecătorului vizat, pentru a-şi putea pregăti poziţia de apărare. În cadrul ședinței CSM de astăzi, 11 decembrie 2018, membrii CSM au acceptat solicitarea procurorului general de a iniţia urmărirea penală pe numele celui de-al patrulea judecător. 

VIDEO/ Poziția PSRM față de referendumul ce va fi organizat la inițiativa PDM pe 24 februarie

Deși s-a pronunțat anterior în favoarea reducerii numărului de deputați, Igor Dodon a declarat în urma ședinței Consiliului Republican al PSRM că partidul nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendum organizat de democrați pe 24 februarie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare. 

Persoanele fizice au importat în 2018 cu 15,2% mai puţine autoturisme decât în 2017

În perioada ianuarie-octombrie 2018 exporturile de mărfuri au crescut cu 15,6%, comparativ cu anul 2017. În aceeaşi perioadă de referinţă importurile de mărfuri s-au majorat cu 20,9%. Astfel, decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea unui deficit al balanței comerciale în valoare de 2 503,0 mil. dolari, cu 26,1% mai mare, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2017, arată datele Biroului Naţional de Statistică. 

 

Pe ce străzi din Chișinău vor fi instalați cei doi palmieri solari

În 2019, doi arbori fotovoltaici vor fi instalaţi pe strada Pietonală Eugen Doga şi pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală. Locațiile au fost propuse și validate de chişinăuieni, fiind ulterior aprobate de Primăria municipiului Chişinău.