Principală  —  IMPORTANTE   —   Serviciul Vamal, după ce ANI…

Serviciul Vamal, după ce ANI a anunțat că un inspector din cadrul biroului vamal Nord a fost constatat cu un conflict de interese: „Acțiunile funcționarului vamal au fost verificate și nu au fost stabilite abateri”

Reprezentanții Serviciului Vamal (SV) au emis o notă prin care anunță că au colaborat cu Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI) pe cazul inspectorului principal în cadrul Biroului vamal Nord al Serviciului Vamal constatat de ANI cu un conflict de interese, după ce, potrivit ANI, a perfectat declarația de vămuire a unui automobil pe care socrul său îl importa în țară.

În context, SV susține că „acțiunile funcționarului vamal au fost verificate și prin prisma corectitudinii aplicării legislației vamale, nefiind stabilite abateri de la normele ce reglementează nemijlocit controlul vamal și vămuirea mijloacelor de transport”.

„Organul vamal va examina actul de constatare emis de către ANI, cu aplicarea măsurilor legale ce se impun”, se menționează în nota emisă de SV.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a emis act de constatare pe numele lui Valeriu Rață, inspector principal în cadrul Biroului vamal Nord al Serviciului Vamal. Valeriu Rață a fost constatat cu un conflict de interese în raport cu socrul său, după ce în octombrie 2019, în timp ce se afla în exercitarea funcției, a perfectat pe numele socrului său actul de vămuire a unui automobil de model Skoda Octavia.

Potrivit ANI, socrul lui Valeriu Rață a depus la Postul vamal Costești o declarație pentru a putea vămui automobilul pe care urma să-l importe în țară. Tranzacția vamală asupra transportului a fost soluționată de către inspectorul vamal Valeriu Rață, care activa conform graficului de serviciu. Astfel, Rață a acceptat declarația depusă de socrul său, a examinat solicitarea acestuia și, ulterior, a eliberat adeverința privind mijlocul de transport importat