Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Senatul României a votat înființarea…

Senatul României a votat înființarea Institutului pentru Sprijinirea Integrării R. Moldova în UE

Sursa foto: presedinte.md
Imagine simbol. Sursa: presedinte.md

Senatul României a adoptat în ședința de luni, 24 octombrie, propunerea legislativă a Partidului Național Liberal (PNL), prin care se va înființa Departamentului pentru Integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană (UE) și care va activa în perioada negocierilor de aderare.

În expunerea de motive a unei asemenea inițiative legislative, deputații PNL remarcă: „Ultima evaluare a Comisie Europene cu privire la gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către R. Moldova, relevă mari întârzieri în unele domenii cheie pentru continuarea si finalizarea procesului de aderare”.

În acest context, autoritățile de la Chișinau nu vor înregistra progrese semnificative fără sprijinul și experiența autorităților de la București, dobândita în procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Astfel, pentru a susține procesul de aderare al R. Moldova la UE, propunem înființarea, pe un termen limitat de durata negocierilor de aderare, a Departamentului pentru Integrarea Republic Moldova in Uniunea Europeană, instituție administrativa autonomă cu personalitate juridică, în subordinea Parlamentului României.

În îndeplinirea atribuțiilor sale, Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeană va colabora cu ministerele din Guvernul României si va oferi, la cerere, expertiza de specialitate autorităților din Republica Moldova”, se arată în scrisoarea de motivare.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

R. Moldova a obținut, în iunie 2022, statutul de țară candidată la aderare în UE, asumându-și angajamente privind promovarea unui șir de reforme.