Principală  —  IMPORTANTE   —   Scrisoare deschisă din partea unui…

Scrisoare deschisă din partea unui grup de deputați din Primul Parlament al R. Moldova adresată Maiei Sandu: Solicităm în mod de urgență susținerea producătorilor agricoli

Un grup de deputați din Primul Parlament al R. Moldova, AO „Parlamentul Independentei” au adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu prin care solicită în mod de urgență susținerea producătorilor agricoli care au avut de suferit an acest an în urma calamităților naturale și a pandemiei COVID-19. Totodată, foștii deputați au venit cu un șir de propuneri pentru soluționarea problemei date.

„Noi, un grup de deputați din Primul Parlament al Republicii Moldova, AO „Parlamentul Independentei”, în felicitarea din 16 noiembrie curent, accentuam că Dumneavoastră, Doamna Președinte, în toate programele de renaștere națională și dezvoltare europeană puteți miza pe ajutorul nostru dezinteresat. Prin aceasta scrisoare deschisă ne adresăm respectuos acum cu solicitarea de a susține în mod de urgență producătorii agricoli, care au avut de suferit anul acesta în urma tuturor calamităților naturale și a pandemiei COVID-19„, se arată în scrisoarea foștilor deputați ai R. Moldova.

Pentru urgentarea soluționării problemei date, foștii deputații îi propun Maiei Sandu să abordeze acest subiect la întrevederea de astăzi, 29 decembrie, cu Klaus Johannis, Președintele României.

„Problema nominalizată poate fi soluționată prin Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD). Vă informăm, Doamna Președinte, că în acest sens, între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, a fost încheiat și un Acord de finanțare privind implementarea Programului ENPARD-MOLDOVA – Suport pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Acest Acord de Finanțare a fost ratificat la 22 octombrie 2015 de către Parlamentul Republicii Moldova. Obiectivul general al Programului este de a asista Guvernul Republicii Moldova în procesul eradicării sărăciei, promovării creșterii durabile și inclusive, consolidarea unei guvernări democratice și economice, urmărind, prin intermediul unei componente specifice, regiunile și unitățile administrativ-teritoriale cu statut special.

Astfel, Programul ENPARD prevede și stabilitatea la hotarele Comunității prin care este recunoscută importanța agriculturii, inclusiv a securității alimentare, producției durabile și ocupării forței de muncă în regiunile rurale. Asistența din partea Comisiei Europene constituie un suport pentru bugetul Republicii Moldova din partea Comisiei Europene, orientat spre susținerea eforturilor Guvernului în procesul eradicării sărăciei.

Vă rugăm respectuos, Doamna Președinte, cu sprijinul Excelentei sale Klaus Johannis, să mediați o adresare către conducerea Comisiei Europene privind acordarea unui suport financiar agricultorilor din Republica Moldova prin plata subvenției pe suprafață ( la hectarul de teren prelucrat). Vă mai informăm că fermierii din România primesc de la 100 până la 200 euro la hectarul de teren prelucrat. În paralel, considerăm că ar fi binevenit să rambursăm agricultorilor și acciza la motorina folosită în agricultură, suport de asemenea folosit în statele membre a UE.

Conștientizând că soluționarea acestei probleme pe această cale ar avea șanse de izbândă abia pentru anul agricol 2022, iar fermierii în primăvara anului 2021 nu au cu ce prelucra și însămânța terenurile, este oportun, poate chiar strict necesar, ca Republica Moldova să solicite un sprijin temporar cu caracter excepțional pentru a subvenționa fermierii care au avut de suferit pierderi din cauza secetei și pandemiei în sectorul vegetal și în sectorul zootehnic. De altfel, în Romania recent Guvernul nou investit a dat startul acestor plăți, în suma de 101,58 milioane EURO.

În speranța că veți da curs prezentului demers și soluționa aceasta problemă strict de importanță vitală pentru agricultorii din Republica Moldova, Vă mulțumim anticipat, Doamna Președinte, și Vă asigurăm de considerațiunile noastre
„, se arată în scrisoarea deschisă a deputaților.

Președintele României, Klaus Iohannis vine marți, 29 decembrie la Chișinău în prima vizită oficială a unui șef de stat în mandatul Maiei Sandu. Potrivit unui comunicat al președinției române, vizita va fi făcută la „invitația Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”.