Principală  —  IMPORTANTE   —   SA „Energocom” explică de ce…

SA „Energocom” explică de ce s-a întrerupt energia electrică în R. Moldova

Pana de curent electric din R. Moldova a fost cauzată miercuri, 23 noiembrie, de bombardamentele asupra infrastructurii energetice din principalele orașe din Ucraina și urmare a „efectului domino asupra sistemului energetic moldovenesc”, anunță reprezentanții companiei de stat SA „Energocom”.

Din februarie 2022, R. Moldova și Ucraina formează un bloc comun care a aderat la rețeaua europeană ENTSO-E.

Potrivit companiei, acest lucru explică faptul că, deși majoritatea curentului în aceste zile este procurat din România, evoluțiile din Ucraina au consecințe asupra sistemului energetic al R. Moldova.

„(…) Î.S. Moldelectrica lucrează la reconectarea tuturor liniilor pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor”, anunță compania de stat.

Miercuri, 23 noiembrie, în R. Moldova au loc deconectări masive de la energia electrică. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că „avem repetarea situației din 15 noiembrie”.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a scris Spînu pe pagina sa de Telegram.

Între timp, Î.S. „Moldelectrica” anunță că CET-Nord s-a sincronizat cu rețeaua de înaltă tensiune.

„La moment avem tensiune pe rețelele de transport de înaltă tensiune. Se lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chișinău, pentru ca apoi să conectăm porționat consumatorii locali”, arată un comunicat.

Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, a solicitat de urgență să fie convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) ambasadorul rus în R. Moldova, Oleg Vasnețov, „pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate”.

În ultimele ore, Rusia a bombardat masiv obiective energetice din Ucraina.