Rezoluție: Diaspora cere demisia membrilor CEC și anularea sistemului mixt de vot

Participanții la cea de-a treia ediția a offline-ului organizat de comunitatea „Adoptă un Vot” au adoptat o nouă Rezoluție în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din februarie 2019.

Moldovenii din diasporă cer anularea sistemului mixt adoptat de Parlament pe 20 iulie 2017 și solicită revenirea la sistemul proporțional de vot sau introducerea turului doi în circumscripțiile uninominale. Rezoluția mai prevede și adoptarea unui proiect de lege, care a fost deja înregistrat în Parlament, și care vizează modificarea unor acte legislative ce vor permite moldovenilor din diasporă să își exercite mai ușor dreptul la vot. Proiectul prevede organizarea alegerilor în două zile consecutiv, asigurarea cu suficiente buletine de vot a secțiilor de votare, pecum și dreptul cetățeilor din diasporă de a finanța campaniile electorale sau candidații electorali.

Rezoluția cuprinde și o solicitare către Comisia Electorală Centrală: „Cerem demisia CEC, în special a membrilor care au votat pentru refuzarea inițiativei civice pentru organizarea referendumului legislativ care avea drept scop ca poporul să se expună asupra sistemului electoral”.

Participanții la offline și-au exprimat nemulțumirea față de invalidarea alegerilor locale pentru Primăria Chișinău și au condamnat justiția selectivă din R. Moldova. Aceștia sunt indignați și de faptul că moldovenii care vor candida pe circumscripții în diasporă nu își vor putea finanța campania cu ajutorul surselor pe care le câștigă peste hotarele țării.

Potrivit organiztorilor, offline-ul organizat astăzi, 18 august, este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *