Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții R. Moldova la „Eurovision…

Reprezentanții R. Moldova la „Eurovision 2022”, decorați de președinta Maia Sandu – FOTO

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

Roman Yagupov și frații Vasile și Vitalie Advahov, reprezentanții R. Moldova la Concursul „Eurovision 2022”, au fost decorați cu „Ordinul de Onoare” vineri, 20 mai, de către președinta Maia Sandu pentru talent artistic, originalitate și activitate de creație prodigioasă.

Potrivit unei note informative a Președinției, șefa statului a acordat Diplome de Onoare pentru toată echipa proiectului „Eurovision-2022”.

„Am urmărit și eu, alături de milioane de oameni, evoluția muzicienilor noștri. Am apreciat talentul, originalitatea și energia cu care au știut să vorbească lumii întregi despre R. Moldova, despre cultura și tradițiile noastre. Le-am mulțumit încă o dată pentru bucuria ce ne-au adus-o, urcând țara pe locul șapte al competiției, și i-am îndemnat să rămână în continuare promotori ai R. Moldova – Republica oamenilor frumoși”, a spus președinta Maia Sandu.

Lista laureaților:

„Ordinul de Onoare” al R. Moldova:

  • Vasile Advahov, compozitor, violonist, prim-dirijor al Orchestrei Municipale de Muzică Populară condusă de Frații Advahov, Chișinău
  • Vitalie Advahov, compozitor, acordeonist, conducător artistic al Orchestrei Municipale de Muzică Populară condusă de Frații Advahov, Chișinău
  • Roman Iagupov, solist și textier al Formației „Zdob și Zdub”

Diplomă de Onoare a președintelui R. Moldova:

  • Mihail Gîncu, compozitor, chitarist al Formației „Zdob și Zdub”
  • Sveatoslav Staruș, chitarist al Formației „Zdob și Zdub”
  • Andrei Cebotari, percuționist al Formației „Zdob și Zdub”
  • Igor Dînga, director al Formației „Zdob și Zdub”
  • Serghei Orlov, producător executiv al Proiectului „Eurovision 2022”
  • Carolina Voitenco, scenografă a Proiectului „Eurovision 2022”
  • Iurie Ribac, coregraf al Proiectului „Eurovision 2022”
  • Lilia Advahov, PR manageră a Proiectului „Eurovision 2022”
  • Ionela Advahov, translatoare a Proiectului „Eurovision 2022”
  • Corina Caireac, responsabilă pentru relațiile cu presa a Proiectului „Eurovision 2022”

R. Moldova, cu piesa „Trenulețul”, s-a clasat pe locul 7 la Eurovision 2022. Deși s-a situat pe locul șapte în clasamentul general Eurovision 2022, Republica Moldova se află pe locul doi în preferințele publicului. Dacă din partea juriului de specialitate a luat doar 14 puncte, atunci publicul european le-a acordat 239 de puncte celor de la Zdob și Zdub și fraților Advahov.

R. Moldova a primit cele mai multe puncte din partea publicului din România și din Serbia, câte 12 puncte. Câte 10 puncte, piesa „Trenulețul” a luat din partea publicului din Italia, Olanda, Franța și Germania.

Punctajul maxim, de 12 puncte din partea R. Moldova, i-a fost acordat Ucrainei, atât potrivit deciziei juriului specializat, cât și potrivit voturilor publicului.

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”, a câștigat concursul Eurovision 2022 desfășurat la Torino, Italia, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat topul ce fusese stabilit prin votul exprimat de juriul din 40 de țări. România, reprezentată de WRS cu piesa „Llamame”, s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte.