Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanți ai diferitor ONG-uri, instituții…

Reprezentanți ai diferitor ONG-uri, instituții și ai societății civile și-au împărtășit opiniile despre felul cum a contribuit ZdG la maturizarea R. Moldova: „ZdG și-a construit reputația de instituție media credibilă și militantă pentru adevăr și dreptate”

18 ani înseamnă maturizare. Reprezentanți ai diferitor ONG-uri, instituții și ai societății civile și-au împărtășit opiniile despre felul cum a contribuit ZdG la maturizarea R. Moldova, a instituțiilor și puterilor în stat. Aceștia au făcut referire și la unele dosare care au contribuit la desfășurarea unor anchete de serviciu, demisii, dosare penale etc.

Tatiana Țîbuleac, scriitoare

Mă simt privilegiată că le cunosc pe cele două fondatoare încă de când făceam primii pași în jurnalism. Studentă fiind, începusem să lucrez la ziarul Flux, unde Alina Radu și Aneta Grosu erau deja jurnaliste cu renume. Am învățat multe de la ele. Și la redacție, și în afara ei. Întotdeauna am admirat curajul lor de a alege cele mai controversate teme, dar mai ales înverșunarea de a merge până la capăt cu orice preț. Când, mai târziu, au fondat un ziar al lor, știam că nu poate fi decât un ziar de investigații. Și a fost, este. Un ziar care își tratează cititorii nu ca pe niște abonați, ci ca pe membrii unei comunități.

Ziarul de Gardă a făcut mereu parte din viața mea, dar atunci când am plecat din țară, importanța lui a devenit parcă și mai evidentă. Este unul dintre mijloacele mass-media în care am cea mai mare încredere, un loc în care găsesc rapid sinteza onestă a celor mai importante evenimente și (mereu) ceva în plus. Moldova are mare nevoie de presă nu doar independentă, ci și integră. Ziarul de Gardă este unul dintre bastioanele ei cele mai de nădejde.

Petru Macovei, director executiv, Asociația Presei Independente (API)

Maturizarea R. Moldova încă nu a avut loc, chiar dacă statul RM are peste 30 de ani. Este un proces lung și greu, cu urcușuri, adică realizări, dar mai mult cu coborâșuri, adică insuccese și șanse ratate. Iar asta se întâmplă, pentru că nu avem (încă) instituții publice aflate cu adevărat în serviciul cetățeanului, iar mulți funcționari continuă să-și folosească poziția pentru beneficii personale. Nu avem (încă) un sistem de justiție care ar funcționa doar în baza legii, independent de corupții din țară sau cei care au fugit peste hotare, iar unii judecători, procurori, polițiști ar trebui să stea mai degrabă pe banca acuzaților decât a acuzatorilor. Nu avem (încă) o presă responsabilă și etică, iar unele redacții și unii jurnaliști fac mereu compromisuri cu profesia și cu bunul simț de dragul banilor și al altor favoruri. În definitiv, nu avem (încă) o societate unită în jurul valorilor democrației europene și rezilientă la crize, la provocări, iar mulți conaționali sunt manipulați de politicienii și funcționarii corupți, de judecătorii, procurorii și polițiștii profitori, de jurnaliștii fără scrupule…

S-ar părea că e un cerc vicios, dar nu este chiar așa. Atâta vreme cât în Moldova mai sunt oameni și instituții care lucrează pentru consolidarea democrației și a unui stat european, bazat pe supremația legii și pe drepturile omului, sunt șanse mari să recuperăm timpul pierdut și să ajungem, ca societate, la sustenabilitatea și maturitatea pe care ne-o dorim. Iar când zic „oameni și instituții”, am în vedere inclusiv jurnaliștii de bună credință care nu au renunțat niciodată la valorile profesiei și nu au făcut compromisuri cu politicieni, grupurile de interese și cu propria conștiință.

„Ziarul de Gardă”, ca instituție de presă, și jurnaliștii de aici au avut și au o contribuție greu de estimat la maturizarea societății moldovenești. Investigațiile jurnalistice bine documentate care deconspiră scheme de corupție și trafic de influență în diferite domenii, articolele și alte materiale jurnalistice care îi ajută pe oameni să înțeleagă mai bine de ce se întâmplă anumite lucruri și ce-am putea face noi, ca cetățeni, să le schimbăm în bine, dar și poziția tranșantă a redacției în chestiuni principiale care vizează dezvoltarea democratică a țării sunt elementele care au definit ZdG de la început și care sunt perfect valabile și astăzi. Pe aceste valori, echipa ZdG și-a construit reputația de instituție media credibilă și militantă pentru adevăr și dreptate.

Un președinte comunist și unul socialist, oligarhii și mafioții care și-au cumpărat politicieni la fel de corupți, deputați comuniști, socialiști, democrați, șor-iști, amn-iști, liberali-democrați, liberali, pas-iști etc., prim-miniștri indiferent de culoarea lor politică, diferiți funcționari și aleși locali – toți au fost vizați în anchetele ZdG, iar principalul „criteriu” a fost, și sper să rămână, cel al corupției, al conflictelor de interese și al delapidărilor din banii publici în care sunt implicate aceste persoane.

Anume acest criteriu, mai bine zis aplicarea lui pentru trierea clasei politice, a instituțiilor publice și a celor de drept, ne va ajuta să maturizăm societatea moldovenească. Nu s-a întâmplat în primii 30 de ani, dar se va întâmpla, cu siguranță, dacă vom munci împreună. Alături de ZdG.

Dumitru Marian, cineast, Belgia

Ziarul de Gardă a servit drept „instituție de drept” foarte mulți ani, de foarte multe ori singura instituție care a stat cu ochiul pe dosarele (nedeschise în mare parte) corupților de toate rangurile, atunci când justiția plătită din taxe își făcea somnul de frumusețe. La 18 ani aveți dreptul la purtarea de arme, faceți uz de el!

Angelica Frolov, coordonatoare program Lobby și Advocacy, Centrul GDM

Presa liberă este un element esențial în democrație. Ziarul de Gardă este una din puținele mass-media din Moldova care chiar este liberă și independentă de orice partid politic. În situațiile în care există investigațiile jurnalistice, funcționarii corupți își mai temperează poftele. Ei știu că un procuror sau judecător ar putea fi cumpărat, jurnaliștii onești care țin la reputația sa mai mult decât la bani – nu.

Dacă vorbim despre materialele Ziarului de Gardă pe care le pot menționa, desigur voi începe cu materialele legate și de activitatea mea, cele care țintesc în prejudecăți, în homofobie, transfobie și bifobie. ZdG întotdeauna a lucrat responsabil cu asemenea materiale, cu grijă față de terminologia corectă și se străduiește să nu perpetueze stereotipurile.

Articolele de investigații pe care mi le pot aminti sunt multe, dar cele cu vacanțele mitropolitului și ale lui Dodon îmi vin primele în memorie. Faceți un lucru grozav, vă mulțumesc!

Vadim Vieru, avocat, Promo-LEX

Ziarul de Gardă a fost și este un aliat al avocaților organizațiilor de drepturile omului în procesul de promovare a democrației și drepturilor omului.

Datorită echipei Ziarului de Gardă, Asociația Promo-LEX a reușit să bată alarma în cazuri grave de încălcare a drepturilor omului în R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Spre exemplu, datorită Ziarului de Gardă, comunitatea internațională a aflat despre cazul cetățeanului Mozer, reținut și maltratat în regiunea transnistreană; oamenii au solicitat pedepse mai dure pentru agresorii care comit fapte de violență în familie și măsuri de protecție mai eficiente pentru victimele violenței în familie, după publicarea istoriei Victoriei Pruteanu; persoanele internate forțat în instituțiile psihiatrice au aflat că acestea trebuie să fie eliberate imediat, dacă nu și-au dat consimțământul la internare, așa cum a fost în cazul lui Mihail Dogotar, acuzat de acțiuni de huliganism comise în privința dnei Buliga, ministru în acea perioadă, etc.

Împreună cu Ziarul de Gardă suntem de gardă.

Veaceslav Tofan, Amnesty International

Ziarul de Gradă a dat dovadă de maturitate încă de la început. De-a lungul celor 18 ani de activitate, investigațiile făcute de ZdG mereu au fost de amploare, în vizorul altor mass-media și al întregii societăți. Or, deseori, jurnaliștii de investigație au dat dovadă de mai mult curaj și perseverență decât autoritățile responsabile, iar probele din materialele jurnalistice au devenit chiar probe în instanță. Cu alte cuvinte, jurnaliștii au făcut ceea ce nu au făcut autoritățile – au scos la iveală ilegalități, toate documentate și probate cu surse concrete.

Cel mai elocvent caz, cunoscut de întreaga societate, a fost cel despre vacanțele de lux ale fostului președinte Igor Dodon, publicat încă în 2020 – o investigație care nu este doar despre vacanțele și cheltuielile nejustificate, dar și despre conexiunile cu risc sporit pentru securitatea statului. A fost nevoie de doi ani ca autoritățile să se autosesizeze și să înceapă investigațiile de rigoare, iar fostul președinte să fie în vizorul autorităților de investigație. O premieră pentru R. Moldova.

Acesta este doar un exemplu, demn de urmat de toată mass-media din țara noastră. Tot ce vă dorim este să vă mențineți în top, să dați dovadă în continuare de integritate, profesionalism, determinare și responsabilitate. Pentru că cetățenii trebuie să știe detalii despre actele de corupție, trafic de influență sau îmbogățire ilicită, comise de către cei care se află în funcții de conducere. Și, cel mai importat, rămâneți la fel de fermi, nu cedați atacurilor din partea politicienilor sau a oricăror altor persoane influente. Voi sunteți cei care contribuiți plenar la consolidarea statului de drept. La mulți ani!

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției

În toate statele democratice, presa de investigații joacă un rol vital în dezvăluirea faptelor de corupție, a fraudelor și crimelor. Cu atât mai mult acest lucru este valabil în state aflate în tranziție și care abia construiesc statul de drept, precum este Republica Moldova.

Încă de la începutul activității sale, Ziarul de Gardă a demonstrat că este o instituție media matură, profesionistă, integră și corectă, indiferent de cine se află la guvernare. Nu o dată investigațiile ZdG au stat la baza anchetelor de corupție sau îmbogățire ilicită. Îmi amintesc acum despre investigația în privința averii lui Vasile Botnari, a lui Ghenadie Tanas sau a lui Vitalie Iurcu. ZdG a făcut multiple investigații și în privința averii și activității lui Plahotniuc, Șor sau Platon. Nu au fost trecute cu vederea de către ZdG nici averile dubioase ale fostului președinte Igor Dodon – investigația din 2013 privind casa de lux a acestuia, dar și cea din 2020 privind vacanțele sale de lux.

Trebuie să recunoaștem că, în aceste cazuri, ca și în multe altele, jurnaliștii de la ZdG au făcut munca în locul procurorilor și al organelor de anchetă, care au reacționat abia peste câțiva ani.

În cei 18 ani de activitate, ZdG a stat cu lupa pe activitatea demnitarilor, judecătorilor și procurorilor, prezentând cititorilor săi date concrete, astfel încât aceștia să-și formeze singuri o opinie. Casele de milioane ale acestora mereu au fost în vizorul jurnaliștilor de la ZdG și au constituit surse de inspirație pentru alte media de la noi. Sunt sigur că și în contextul reformei de pre-vetting sau viitoarei evaluări extraordinare investigațiile ZdG vor fi puncte de pornire pentru membrii comisiilor de evaluare a integrității.

Apreciez enorm munca și contribuția pe care ZdG o are pentru informarea corectă a societății, dar și pentru semnalele de alarmă pe care le trage autorităților noastre. Vă doresc să rămâneți corecți, integri și determinați în activitatea voastră de investigații. Fiți un exemplu demn de urmat și pentru alte surse mass-media de la noi, deoarece pentru un stat de drept democratic, așa cum își dorește să fie R. Moldova, astfel de instituții media trebuie să fie cât mai multe. La mulți ani!

Ion Guzun, expert juridic

Ziarul de Gardă descrie mereu succesele și insuccesele din domeniul justiției și pune în vizor victoriile sau înfrângerile pe care le au cei care luptă până la capăt. Punerea experiențelor în valoare, indiferent de calea lungă și grea, dă o speranță celorlalți să-și cunoască eroii sau lașii, cum să fim mai buni sau să învățăm lecția. Plecăciuni pentru reflectarea continuă despre deportările în Siberia, războiul de la Nistru, sărăcia și durerile celor mai în vârstă sau cu nevoi speciale. Mă bucur mult că redacția are puteri și inspirație, are rezistență la timp și stres, care, indiferent de atacuri și linșări (chiar și din partea unor funcționari de stat!!!), scoate la vedere problemele de integritate și corupție sistemică și nu îi lasă chiar pe toți să plece din sistem cu o pretinsă reputație ireproșabilă, iar pe cei care merită onoruri și respect de la noi toți îi vedem oferind interviuri, lăsând pentru noi amintiri și povețe.

Ivan Sveatcenko, jurnalist independent

Nu aș merge atât de departe încât să spun că 18 ani de ZdG marchează trecerea la vârsta adultă.

Nu, bineînțeles că este o dată importantă care arată că proiectul poate continua și a trecut testul timpului. Dar este încă o vârstă foarte fragedă. Și nimeni nu știe încă ce articole noi vor fi scrise, ce jurnalism de investigație va fi realizat, încotro se va îndrepta Moldova și ce ne rezervă viitorul pentru noi toți, cetățenii acestei țări.

După părerea mea, pentru o redacție profesionistă există o decizie comună foarte importantă – să petreacă cât mai puțin timp spunând: „Da, suntem buni”.

Da, sunteți buni.

Dar, în același timp, să mergem mai departe, vine sumarul, ați predat deja materialul, cine va scrie despre…, de ce nu există un citat de la…, o altă problemă este rezolvată, o altă sarcină… Doar un ritm zilnic non-stop poate duce ZdG la cea de-a 25-a aniversare, la alte aniversări. Și, cel mai important, doar munca zilnică confirmă publicului că munca ta este necesară, că ziarul este util pentru societate în ansamblu și pentru un om simplu.

Îmi este greu să evidențiez principalele materiale ale ZdG în istoria sa deja solidă; aș prefera să enumăr câteva materiale care, în opinia mea, au fost: a) realizate cu profesionalism și b) în mod exclusiv.

Iată, de exemplu, un reportaj despre renovarea vilelor ministerului justiției din Holercani, unde – o surpriză! – au lucrat deținuții.

Sau o poveste despre activitatea incoruptibilei, onestei și corectei Agenții Naționale pentru Reglementare în Energetică și despre chiria de 7 milioane de lei pentru sediul ANRE…

Iată o investigație exemplară despre vremurile lui Plahotniuc și activitatea organelor sale de drept.

Iată o poveste foarte importantă despre cum Igor Dodon, un modest băiat de la țară și un funcționar public, a început brusc să-și petreacă vacanțele în Maldive și Seychelles. De unde atâția bani, domnule, din firul ierbii?

…Faceți treabă, stimați colegi, și fie ca zeii media să ne ajute!