Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Primăriei Chișinău după ce…

Reacția Primăriei Chișinău după ce au fost anunțate proteste la Parlament

Toate autobuzele și troleibuzele din capitală care circulă pe artera principală a urbei, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, vor fi redirecționate mâine, 11 iunie, începând cu ora 11.00, pe str. București. Anunțul este făcut de Primăria mun. Chișinău în contextul în care duminică mai mulți lideri ai partidelor politice din opoziție, ONG-uri și personalități din diferite domenii au anunțat organziarea unei acțiuni de protest în fața Parlamentului, în cadrul cereia vor cere retragerea proiectelor de lege, votate în primă lectură de deputați, care presupun modificarea sistmeului electoral.

Primăria mun. Chișinău mai informează că traficul rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi suspendat în perimetrul străzilor Maria Cebotari – Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni.

Potrivit datelor Primăriei Chișinău, plasate pe pagina oficială, duminică în capitală ar urma să aibă loc 54 de manifestații publice.

Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și scarul Parlamentului sunt rezervate, din 22 mai curent, de către un „grup de inițiativă creat de Vladislav Gribincea, Comunitatea „WatchDog”, Centrul de Politici și Reforme, Institutul de Politici Publice și Alexei Tulbure” pentru organizarea unui „protest față de modificarea sistemului electoral”, la care se va solicita retragerea „proiectelor de lege nr. 60/2017 și nr. 123/2017 privind modificarea sistemului electoral”. Potrivit organizatorilor, la protest urmează să participe 15 000 de persoane.

La 9 iunie, bl. Ștefan cel Mare și Sfânt, de la intersecția cu str. Petru Movilă și până la Parlament a fost rezervat de către Partidul Nostru, condus de primarul de Bălți aflat în căutare internațională, Renato Usatâi. La această „întrunire” cu genericul „Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi” ar urma, potrivit organizatorilor, să vină 5 000 de persoane.

Totodată, nu există nicio informație despre o acțiune a PDM în Chișinău duminică.

În același timp, la redacția ZdG au sunat mai multe persoane care au declarat că Partidul Democrat ar organiza un anti-protest duminică. Unele dintre ele au firmat că ar fi vorba despre un miting în or. Ialoveni. Contactat, purtătorul de cuvând al PDM, Vitalie Gamurari, nu a confirmat, dar nici infirmat infromațiile. Găsiți AICI discuțiile audio. Totodată, unele persoane au declarat că mâine PDM ar organiza proteste la Edineț, Ialoveni și Cahul, la care oamenii vor fi duși cu transport gratis, acțiunile vor fi prezentate însă drept inițiative ale societății civile.