Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția BNM privind desfășurarea perchezițiilor…

Reacția BNM privind desfășurarea perchezițiilor pe dosarul de investigare a „fraudei bancare”

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a venit cu reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a desfășurat joi, 11 martie 2021, percheziții la domiciliul, iar în prezent și în biroul de serviciu al fostului administrator special al Băncii de Economii din Moldova (BEM), Ion Ropot, care deține și funcția de șef de departament al BNM.

„Banca Națională a Moldovei reiterează că a fost și rămâne deschisă să contribuie la investigarea fraudei bancare din 2014 și, în acest sens, își reconfirmă voința pentru finalizarea rezultativă a anchetei. Astfel, banca centrală a cooperat și colaborează pe deplin cu organele de urmărire penală, oferind toate materialele existente, explicații, specialiști etc. la solicitarea acestora, precum și din proprie inițiativă. BNM speră că acțiunile de astăzi ale procuraturii în biroul unui angajat au adus claritate. Banca Națională mizează pe o anchetă obiectivă și eficientă, în beneficiul cetățenilor”, susține conducerea BNM.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a desfășurat joi, 11 martie 2021, percheziții la domiciliul, iar în prezent și în biroul de serviciu al fostului administrator special al BEM, Ion Ropot, care deține și funcția de șef de departament al BNM, context în care acesta a fost reținut în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu.

Potrivit Procuraturii Generale, acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului „fraudei bancare”, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: B.C. „Banca de Economii” S.A., B.C. „Unibank” S.A., B.C. „Banca Socială” S.A.

Potrivit legii, abuzul de serviciu comis în interesul unei organizații criminale se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Anterior Procuratura Anticorupție a desfășurat mai multe acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei. În aprilie 2020, acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea unui actual și fost viceguvernator, Ion Sturzu și respectiv Emma Tabîrță, precum și a unui șef de direcție de la BNM, dar și a lui Dorin Drăguțanu. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.