Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rata de vaccinare în rândul…

Rata de vaccinare în rândul populației R. Moldova a atins pragul de 18%

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță marți, 3 august, că rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 18% în R. Moldova. În ultimele șapte zile, peste 85 000 de doze de vaccin au fost administrate, ceea ce înseamnă o sumă totală de 1 051 038 de doze utilizate în toată țara. 

De la începutul campaniei de vaccinare, 87% din lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva virusului, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. Până în prezent, au fost raportate 1.453 reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 57% sunt femei și 43% sunt bărbați. 

Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în municipiul Chișinău – 27,2%, Soroca – 22,1%, Dubăsari – 19,8. În același timp, în raioanele Sângerei, Taraclia și UTA Găgăuzia, se înregistrează cea mai redusă acoperire vaccinală de 9,8% – 12,4%. La fel, o rată mică se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. 

În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 și cererii pentru testare în rândul populației generale, autoritățile în sănătate planifică dezvoltarea laboratoarelor în mai multe regiuni ale țării pentru a lărgi posibilitățile de testare în cazul infecției COVID-19. 

De asemenea, în contextul informării populației și creșterea ratei de vaccinare în toate regiunile din țară, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va lansa mâine, 4 august, campania, intitulată „Vaccinează-te, pentru ca viața să revină la normal”. Aceasta va fi realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, cu participarea specialiștilor în sănătate publică și comunicare din România și Republica Moldova.

„Specialiștii în sănătate publică și comunicare vor merge din sat în sat pentru a comunica cu oamenii despre importanța vaccinării pe parcursul a câteva luni. Echipele mobile vor fi însoțite de „Autocarul Sănătății” care se va deplasa în 24 de raioane, în special în regiunile unde se atestă o rată joasă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Astăzi, nu putem vorbi de încă o imunitate colectivă. Nu trebuie să așteptăm să crească numărul de cazuri, mai ales că a fost confirmată tulpina Delta. Vaccinarea e singura soluție. Mulțumim celor care s-au vaccinat pentru a-și proteja sănătatea, precum și lucrătorilor medicali pentru munca depusă în această campanie”, a mai spus Denis Cernelea. 

Republica Moldova a recepționat 1 530 330 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md