Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raportul Guvernului privind implementarea recomandărilor…

Raportul Guvernului privind implementarea recomandărilor Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, prezentat Parlamentului

Imagine simbol

În cadrul ședinței plenare de vineri, 23 iunie, Parlamentul a luat act de raportul Guvernului privind implementarea recomandărilor expuse în raportul Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.

În raport este reflectat gradul de realizare a acțiunilor ce derivă din recomandările Comisiei de anchetă. Referitor la cele 13 recomandări care vizează reglementările cadrului normativ și instituțional al protecției subsolului, se menționează că au fost create mai multe grupuri de lucru, care au sarcina de a modifica Codul subsolului, precum și de a elabora mai multe regulamente și instrucțiuni privind exercitarea controlului de stat de către inspectorii de mediu, modul de efectuare a expertizei de stat a informației geologice etc.

În document sunt menționate și acțiunile referitoare la recomandările care vizează sistemul de aplicare a taxelor și impozitelor de mediu. Potrivit informațiilor, sunt în proces de executare acțiunile ce țin de „revizuirea complexă și reconceptualizarea sistemului” actual de aplicare a taxelor, impozitelor, redevenței și altor plăți conexe explorării și exploatării substanțelor minerale. A fost identificat un mecanism echitabil de distribuire a taxelor pentru resursele minerale, fiind aprobate modificări la Codul fiscal prin care 50 la sută din cuantumul taxei pentru extragerea mineralelor utile sunt distribuite la bugetul autorităților locale de nivelul întâi și 50% sunt distribuite la bugetul autorităților locale de nivelul doi.

Raportul mai conține informații cu privire la acțiunile de evaluare a impactului asupra mediului, precum și efectuarea controalelor fiscale la  mai mulți agenți economici.

În rezultatul audierii raportului prezentat de Guvern, comisia parlamentară de profil a constatat că acțiunile întreprinse de către autoritățile publice vizate au asigurat implementarea parțială a recomandărilor. Astfel, Guvernul urmează să asigure elaborarea și aprobarea actelor normative necesare, precum și implementarea integrală a recomandărilor Comisiei de anchetă. De asemenea, Guvernul și Procuratura Generală urmează să prezinte în plenul Parlamentului, până la data de 1 decembrie 2023, un raport privind acțiunile realizate în acest sens.

Comisia de anchetă a fost constituită la data de 4 noiembrie 2021 în scopul efectuării investigațiilor în domeniul gestionării substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. Comisia a prezentat raportul de activitate la data de 14 iulie 2022, în care se regăsesc o serie de constatări și recomandări, adresate autorităților statului, în vederea remedierii situației în acest domeniu.