Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport privind respectarea drepturilor persoanelor…

Raport privind respectarea drepturilor persoanelor LGBT: Discursul de ură se amplifică în perioadele electorale

R. Moldova are un cadru legal inadecvat care, împreună cu practica vicioasă a organelor de drept, lasă nesancționate discursul de ură și infracțiunile motivate de ură. Discursul de ură se amplifică vădit în perioadele electorale, creând un mediu nociv în societate și punând în pericol persoanele din grupurile minoritare. De asemenea, discursul de ură devine o armă a unor politicieni care își construiesc campania electorală pe frici și prejudecăți, ajutați inclusiv de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova. Acestea sunt concluziile Raportului privind situația drepturilor persoanelor LGBT în R. Moldova pentru anul 2018.

Același Raport face referire la declarații discriminatoare ale unor politicieni, inclusiv președintele R.Moldova Igor Dodon, precum și la felul în care mass-media a reflectat marșul „Fără frică” de anul trecut. Totodată, Raportul arată că unele „așa-numite site-uri de satiră și-au prelungit activitatea în 2018, folosind homofobia pentru a ataca unii lideri politici”.

În Raport se mai subliniază faptul că în R. Moldova nu există niciun remediu eficient pentru crimele și incidentele de ură împotriva persoanelor LGBT.

„Toate cazurile sunt percepute ca huliganism, tâlhărie sau cauzare de daune, fără a lua în considerare motivul de ură bazată pe prejudecată. În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de crime și incidente de ură refuză să se adreseze forțelor de ordine sau să meargă în judecată. În multe cazuri chiar rudele sau părinții sunt cei care aplică violența. Cauzele care sunt raportate Centrului GENDERDOC-M sunt doar un număr mic din numărul total de cazuri existente în R. Moldova”, se spune în Raport.

În 2018 au fost înregistrate două cazuri de crime de ură și 13 cazuri de incidente de ură, iar persoanele trans și persoanele gender neconforme rămân cel mai vulnerabil grup din comunitatea LGBT.

Citiți și:
Punctul pe i în relaţiile persoanelor LGBT cu familia, biserica şi poliţia
Cine sunt politicienii care utilizează cel mai des discursul de ură