Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport IDOM: Exercitarea dreptului la…

Raport IDOM: Exercitarea dreptului la vot rămâne o provocare pentru persoanele cu necesități speciale

Foto: nordnews.md

În cinci secții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din or. Codru, urna mobilă, care asigura procesul de vot, nu s-a încadrat în timp, iar în unele secții de votare s-a depistat lipsa căilor de acces pentru persoanele cu necesități speciale. Acestea sunt câteva dintre constatările reprezentanților Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), care se regăsesc într-un raport de monitorizare privind procesul de vot a persoanelor cu dizabilități la alegerile din 24 februarie.

Potrivit raportului experților IDOM, din numărul total al beneficiarilor instituțiilor medicale destinate persoanelor cu dezabilități (3 104 de persoane), au votat doar o treime dintre cei care dețin dreptul de vot.

Dumitru Russu, coordonator al programului de monitorizare și raportare din cadrul IDOM, a menționat că unele spații destinate votării sunt inaccesibile pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, iar altele nu dispun de echipamente ce asigură votul secret al persoanelor cu dizabilități de vedere. O altă problemă este lipsa actelor de identitate a persoanelor aflate în cadrul instituțiilor medicale.

„O bună parte din ei nu au avut niciodată un buletin de identitate. În fiecare instituție, în jur de 30 de persoane, nu au acte de identitate și nu au votat niciodată”, spune Dumitru Russu.

În procesul de monitorizare, au fost efectuate nouă vizite preventive și informative cu administrația și personalul instituțiilor specializate, în care s-a vorbit despre drepturile persoanelor cu dizabilități și instrucțiunea privind procedura de vot cu urna mobilă.

„Persoanele au fost foarte deschise și dornice de informație, a fost o receptivitate deosebită” a punctat Radu Bobeică, consultant în programul de monitorizare și raportare IDOM.

Acesta a mai spus că procesul de monitorizare a fost efectuat în șase centre de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități și trei Spitale de Psihiatrie din Moldova. Acest lucru a fost posibil datorită a 35 de observatori acreditați de către Comisia Electorală Centrală.

Începând cu anul 2009 până în prezent, IDOM monitorizează modul în care este desfășurat procesul electoral în instituțiile medicale pentru persoanele cu dizabilități.