Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova va oferi Ucrainei…

R. Moldova va oferi Ucrainei un nou lot de ajutoare umanitare

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au aprobat, în cadrul ședinței din 18 mai, acordarea unui lot de asistență internațională Ucrainei în valoare de 67,5 milioane de lei. Potrivit Guvernului, donația va include bunuri materiale, în sumă de peste 39 de milioane de lei, din gestiunea Ministerului Afacerilor Interne și în sumă de circa 27 de milioane de lei din gestiunea Ministerului Sănătății.

De asemenea, lotul de asistență destinat Ucrainei va include bunuri în valoare de aproape 831 de mii de lei, aflate în gestiunea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și primite anterior sub formă de ajutoare umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților.

Totodată, membrii CSE au mai dispus alocarea din Fondul de intervenție al Guvernului a mijloacelor financiare în sumă de 6,7 milioane lei Autorităților Publice Locale (APL) de nivelul II și alte 1,8 milioane lei către APL de nivelul I, pentru acoperirea costurilor de funcționare a Centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

„2,3 milioane lei au fost alocate Centrelor pentru refugiați, create de instituțiile publice din subordinea autorităților publice centrale. Alte 230 mii lei vor fi distribuite Centrelor din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar 192,8 mii lei – celor din subordinea Ministerului Educației și Cercetării”, anunță Guvernul R. Moldova.

Pe 2 aprilie 2022, în baza unei decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, Guvernul R. Moldova a transmis Ucrainei un lot de ajutor umanitar cu o valoare de 1,2 milioane de euro.

Atunci, R. Moldova a oferit Ucrainei lenjerie de pat, seturi de igienă pentru familie, scutece și seturi de baie, saci de dormit, saltele, paturi, pături, perne, mănuși și măști chirurgicale dezinfectant, medicamente și produse alimentare nealterabile.