Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va achiziționa peste…

R. Moldova va achiziționa peste 2 milioane de doze de vaccin prin mecanismul de cost-sharing al platformei COVAX. Anunțul autorităților în legătură cu procurarea vaccinului CoronaVac din China

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat vineri, 16 aprilie, că membrii Comitetului național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 s-au întrunit în ședință joi, 15 aprilie, și au aprobat cantitatea de 2.074.742 doze de vaccin care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX.

În context, Ministerul Sănătății anunță că s-a luat decizia de a fi achiziționate mai puține doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, mai exact 100 de mii de doze și nu 400 de mii așa cum au anunțat anterior autoritățile, prin procedura de contractare directă.

Potrivit autorităților, la data de 30 decembrie 2020, MSMPS a remis către COVAX, cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Totodată, potrivit MSMPS, s-a luat decizia de a fi achiziționate 100 000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă.

Potrivit reprezentanților din Sănătate, specialiștii au argumentat procurarea unei cantități mai reduse de vaccin CoronaVac, în contextul acoperirii populației cu vaccin în proporție de 50%  prin intermediul platformei COVAX, recepționării mai multor loturi de vaccin drept donații, dar și negocierii continue cu producătorii de vaccin.

Totodată, membrii Comitetului au examinat opțiunea de a achiziționa o cantitate suplimentară de vaccin Sputnik V, adițional la cele 182 000 doze care urmează a fi recepționate cu titlu de donație.

În context, aceștia au decis solicitarea ofertei comerciale a producătorului de vaccin Sputnik V de la Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse, pentru 700.000 doze de vaccin Sputnik V.

Vineri, 9 aprilie, după ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China. Potrivit MSMPS, acesta este singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.

Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis atunci contractarea directă a 400 000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.