Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova, România și compania…

R. Moldova, România și compania Microsoft au semnat un Memorandum de Înțelegere trilateral în domeniul digitalizării

R. Moldova și România au anunțat pe 12 decembrie semnarea, la Chișinău, a unui Memorandum de Înțelegere trilateral între cele două guverne și compania Microsoft. Scopul colaborării este de a progresa și accelera proiecte de transformare digitală în ambele țări, anunță Agenția de Guvernare Electronică (AGE).

Documentul formalizează planurile pentru R. Moldova și România de a crea și implementa un spațiu digital comun care să permită schimbul de cunoștințe, tehnologii și expertiză tehnică. Potrivit Agenției de Guvernare Electronică, compania Microsoft va sprijini aceste eforturi ale ambelor guverne, ajutând la modernizarea capabilităților tehnice respective și la îmbunătățirea eficienței operaționale în sectoarele public și privat.

„Conform planului, toate părțile vor colabora pentru dezvoltarea sectoarelor naționale de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) din Moldova și România, construirea infrastructurii digitale, accelerarea serviciilor de e-guvernare, dezvoltarea politicilor legislative bazate de tip cloud first și creșterea competențelor digitale”, anunță AGE într-un comunicat.

Viceprim-ministru pentru digitalizare al R. Moldova, Iurie Țurcanu, a declarat că această colaborare deschide perspective și oportunități extraordinare pentru dezvoltarea digitală a R. Moldova și a României, „fiind un element important de sustenabilitate, care include și formarea specialiștilor de înaltă calitate în instituțiile din Republica Moldova”.

La rândul său, Michelle Simmons, directoarea generală a regiunii Microsoft CEE Multi-Country, a declarat că reprezentanții Microsoft sunt „încântați să colaboreze cu guvernul, întreprinderile și oamenii din Moldova pentru a ajuta la realizarea” unei schimbări în ceea ce privește transformarea digitală.

„Echipa noastră este angajată să colaboreze strâns cu partenerii noștri guvernamentali pentru a beneficia comunitățile în care deservim și în care trăim. Transformarea pe termen lung, care creează un viitorul incluziv, echitabil și durabil pentru toată lumea necesită o schimbare sistemică – și suntem încântați să colaborăm cu guvernul, întreprinderile și oamenii din Moldova pentru a ajuta la realizarea acesteia”, a declarat directoarea generală a regiunii Microsoft CEE Multi-Country, potrivit Agenției de Guvernare Electronică.

Director General Microsoft România, Bogdan Putinică, a adăugat că: „Prin dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru partajarea tehnologiei, abilităților și ideilor, ne vom asigura că România este capabilă să valorifice beneficiile economice și societale care vin din infrastructurile și sistemele digitale rezistente și sigure”.