Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova a semnat Acordul…

R. Moldova a semnat Acordul privind participarea la Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene „Orizont Europa”

Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova și Mariya Gabriel, Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, au semnat miercuri, 27 octombrie, la Bruxelles, Acordul privind asocierea Republicii Moldova la Programul-Cadru „Orizont Europa”.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, această asociere permite R. Moldova să beneficieze de drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce îi va permite să coopereze şi concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului „Orizont Europa”. Programul oferă oportunități pentru schimbul de bune practici europene și internaționale, atragerea cercetătorilor, accesul la infrastructură de cercetare și de soluționare a provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană. Totodată, proiectul urmărește crearea piețelor viitorului, mobilizarea finanțării private și extinderea întreprinderilor lor, monitorizări proactive și flexibile, orientate către inovare și bazate pe asumarea de riscuri.

Noul program își propune continuarea eforturilor Programului Cadru de cercetare și inovare Orizont 2020. Din 2014 și până în prezent R. Moldova a beneficiat de 7,4 milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020. Rata de succes a proiectelor eligibile în cadrul programului este de 14 procente fiind superioară mediei statelor asociate din regiune.

Orizont Europa se bazează pe trei piloni: Excelența științifică; Provocări globale și competitivitate industrială europeană și Europa inovatoare. Această structură propune extinderea participării și consolidarea Spațiului european de cercetare, prin extinderea participării și răspândirea excelenței și reformarea și consolidarea sistemului european de C&I.

Programul – cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare ”Orizont Europa” are un buget estimativ de circa 100 de miliarde de euro.