Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX: O persoană a fost…

Promo-LEX: O persoană a fost deținută ilegal 263 de zile în penitenciar. Statul este obligat să achite 307 272 lei în calitate de prejudiciu moral

Foto: Promo-LEX

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a constatat încălcarea dreptului la libertate a unei persoane, care „a fost privată de libertate în mod ilegal timp de 263 de zile” într-o instituție penitenciară. Pentru compensarea prejudiciului cauzat, a fost acordată suma de 44 272 lei drept prejudiciu material, dar și suma de 263 mii lei drept prejudiciu moral, ceea ce constituie echivalentul a 1000 lei pentru fiecare zi de detenție ilegală, anunță Asociația Promo-LEX.

Hotărârea este cu drept de atac în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

„Asociația Promo-LEX a reprezentat în instanțele naționale cauza unei reclamante, care prin acțiunea sa, a solicitat constatarea încălcării prevederilor art. 5 al CEDO (Dreptul la libertatea și siguranța persoanei). Aceasta s-a plâns că a fost privată de libertate în mod ilegal și arbitrar timp de 263 zile în instituția penitenciară. Reclamanta a fost deținută în penitenciarul nr. 7, Rusca. Pentru a demonstra că a fost deținută în instituția penitenciară peste termen, reclamanta a trecut printr-un proces îndelungat, zeci de ședințe și complete de judecată. Din cauza erorii instanței de judecată legată de calcularea termenului executării pedepsei cu închisoarea, reclamanta s-a aflat ilegal în detenție cu 263 de zile mai mult, decât termenul stabilit în baza sentinței de condamnare”, se arată într-o notă informativă a Asociației.

Pentru a-și recupera prejudiciul cauzat de detenția ilegală și arbitrară, persoana s-a adresat instanței de judecată cu o acțiune civilă.

„În cererea sa, reclamanta a solicitat repararea prejudiciului moral și material cauzat din contul statului. Reclamanta a solicitat instanței de judecată aplicarea directă a prevederilor CEDO în cazul său, din motivul lipsei unor norme speciale în legislația națională care ar fi aplicabile în situații similare. Timp de mai bine de 2 ani, cauza s-a aflat în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Pe 5 august 2021, instanța a emis hotărârea pe cauza dată și a admis parțial acțiunea. Instanța de judecată a constatat încălcarea dreptului reclamantei la libertate pentru o perioada de 263 zile. Pentru compensarea prejudiciului cauzat, a fost acordată suma de 44272 lei drept prejudiciu material, dar și suma de 263000 lei drept prejudiciu moral, ceea ce constituie echivalentul a 1000 lei pentru fiecare zi de detenție ilegală”, se mai arată în nota informativă.

„Prezenta hotărâre judecătorească este importantă pentru consolidarea practicii judiciare de aplicare directă a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Încălcarea prevederilor art. 5 al Convenției și acordarea unei compensații pentru încălcarea acestui drept, stimulează formarea unei practicii judiciare mai bune, bazată pe jurisprudența CtEDO în cazul  stabilirii despăgubirilor”, susține Victoria Donica (Gamurari, avocată Promo-LEX.

Anterior, avocații Asociației Promo-LEX au reprezentat în instanțele naționale alte două cauze similare. Este vorba despre cazul lui Vladimir Obneavco, care ar fi fost deținut ilegal în penitenciar timp de 17 zile, dar și cazul lui Vladimir Karatun, care ar fi fost deținut cu 36 de zile mai mult, decât termenul stabilit inițial de instanța de judecată.