Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Promo-LEX: „Majoritatea acțiunilor din Planul…

Promo-LEX: „Majoritatea acțiunilor din Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru 2018-2022, planificate pentru respectarea drepturilor omului în localitățile din regiunea transnistreană, sunt nerealizate”

Asociația Promo-LEX anunță că „14 acțiuni din 25 planificate în Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului (PNADO) pentru anii 2018–2022 pe domeniul de intervenție nr.16 „Respectarea drepturilor omului în localitățile din Stânga Nistrului”, nu sunt realizate de către autoritățile responsabile”, se arată în Raportul de evaluare a implementării PNADO 2018-2022, pentru anul 2020.

Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea față de menținerea în continuare a unui nivelul scăzut de realizare a PNADO. Deși sunt înregistrate anumite progrese, se constată un număr mare de restanțe în raport cu rezultatele planificate. Există o lipsă de comunicare și coordonare între instituțiile desemnate responsabile, care încă nu au o viziune comună de interacțiune în vederea punerii în aplicare a Planului”, se arată în nota emisă de Promo-LEX.

Activitatea de evaluare intermediară a PNADO vine să accentueze importanța evaluării alternative celei făcute de autorități, care scoate în evidență neajunsurile ce ar putea fi excluse până la finalizarea perioadei de implementare a PNADO 2018-2022. Raportul este adresat, în special, factorilor de decizie responsabili de implementarea activităților planificate în domeniul vizat.

Potrivit Promo-LEX, concluzia reiese din Raportul de evaluare a implementării PNADO 2018-2022, care conține constatările pentru anul 2020.

Analiza gradului de implementare al Planului pe parcursul anului 2020 pe domeniul de intervenție nr.16, a permis evidențierea unor progrese, dar și a restanțelor. Pe lângă progresele constatate în perioada de monitorizare 2019–2020, analiza comparativă a gradului de implementare a PNADO pe domeniul de intervenție nr. 16 în această perioadă evidențiază în continuare menținerea unei rate înalte de neexecutare a activităților planificate și depășirea termenelor de realizare a acestora.

Graficul nr. 1. Nivelul de realizare a subacțiunilor monitorizate pentru perioada de raportare 2019 (21 de subacțiuni monitorizate și evaluate în anul 2019)

Graficul nr. 2. Nivelul de realizare a subacțiunilor monitorizate pentru perioada de raportare 2020 

(25 de subacțiuni monitorizate și evaluate în anul 2020)

În pofida măsurilor întreprinse de către instituțiile responsabile de implementarea activităților din domeniul vizat pentru perioada raportată, nici în anul 2020 nu au fost înlăturate impedimentele și provocările care împiedicau realizarea obiectivului general planificat de PNADO III pe domeniul de intervenție nr. 16:

  • Lipsa unui mecanism clar de abordare sistematică în cadrul procesului de negocieri a problemelor prioritare din domeniul drepturilor omului face imposibilă realizarea unor acțiuni planificate. Se menține și în anul 2020 problema blocării de către regimul de la Tiraspol a includerii în procesul de negocieri a problemelor prioritare din domeniul drepturilor civile și politice, cum sunt: dreptul la libertate și securitatea persoanei; dreptul la libera circulație; dreptul de a nu fi supus torturii; accesul la justiție; dreptul la viața privată; dreptul la libertatea de exprimare; dreptul la întruniri și asociere etc.
  • Numărul de ședințe ale Grupului de lucru pentru drepturile omului (GLDO), desfășurate în 2020 este foarte mic, ceea ce nu poate duce la atingerea țintei strategice stabilite cu privire la intensificarea dialogului în domeniul drepturilor omului la nivel de experți pentru problemele drepturilor omului din localitățile din stânga Nistrului.
  • Lipsa de transparență în activitatea grupurilor de lucru sectoriale și a Grupului de lucru pentru drepturile omului (GLDO): în continuare nu se fac publice agendele ședințelor, pozițiile tuturor participanților la aceste grupuri de lucru.
  • Nu se efectuează analiza sistemică a situației privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și în zonele limitrofe de către Biroul politici de reintegrare.
  • În continuare lipsesc mecanisme clare de protecție a persoanelor care desfășoară activități de promovare și apărare a drepturilor omului în localitățile din stânga Nistrului.

În acest context, Asociația Promo-LEX solicită Guvernului Republicii Moldova:

  • Reevaluarea activităților raportate de autorități pe domeniul de intervenție nr. 16 „Respectarea drepturilor omului în localitățile din Stânga Nistrului și implementarea activităților scadente.
  • Întreprinderea unor măsuri urgente, care ar exclude implementare superficială a activităților pe viitor și ar spori nivelul de responsabilitate din partea autorităților.