Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Promisiunea președintelui că „amenzi nu…

Promisiunea președintelui că „amenzi nu vor fi”, dată peste cap: Trei preoți, sancționați în noaptea Învierii

În noaptea Învierii s-a monitorizat și verificat desfășurarea slujbelor în Biserici, în contextul regulilor stabilite. Astfel, au fost înregistrate 3 cazuri de încălcări a hotărârilor Comisiei pentru Situații Excepționale și au fost documentați 3 preoți. Asta deși președintele Igor Dodon le-a promis slujitorilor lăcașurilor sfinte că nu vor fi aplicate amenzi, precizând că a discutat inclusiv cu ministrul de Interne.

Totuși, 3 preoți din raioanele Anenii Noi, Orhei și Chișinău au fost sancționați. Potrivit Ministerului de Interne, suma amenzilor aplicate depășește cifra de 630 mii lei, iar în total începând cu data de 17 martie până în prezent au fost aplicate amenzi de circa 25 milioane lei.

În perioada 18 – 19 aprilie au fost întocmite 30 procese verbale cu privire contravenții în baza art. 761 din CC. Din acestea, 29 în privința persoanelor fizice care au încălcat regimul de autoizolare, sau au fost depistate în locuri publice fără act de identitate și nu au putut argumenta prezența. Totodată, a fost documentată contravenția unui agent economic pentru comercializarea materialelor de construcție.

Ziarul de Gardă a scris anterior că în timp ce autoritățile vociferează că au aplicat peste o mie de amenzi persoanelor fizice și juridice pentru „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, instanțele de judecată, rând pe rând, anulează procesele verbale prin care cetățenii sau companiile au primit amenzi cu sume care variază între 22,5 și 75 de mii de lei.

În multe dintre cazurile care au ajuns în instanță, analizate de ZdG, agentul constatator nu se prezintă la proces, iar judecătorii ajung la concluzia că aceștia nu au administrat probe care să demonstreze vina persoanei care a fost amendată. În alte cazuri, judecătorii concluzionează că procesele verbale au fost întocmite cu încălcarea legislației.