Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Viorel Bostan, reales în funcția…

Viorel Bostan, reales în funcția de rector al Universității Tehnice a Moldovei

Profesorul universitar, doctorul habilitat, Viorel Bostan, a fost reales la 10 decembrie, curent, în funcția de rector al Universității Tehnice a Moldovei(UTM). Bostan a reușit să acumuleze un scor de 575 de sufragii (89,42%) din numărul de 643 electori prezenţi la vot (din 713 înscrişi în liste).

Contacandidata sa, conferențiara universitară, Galina Marusic, a acumulat un scor de doar 62 de sufragii.

Potrivit UTM, Viorel Bostan, are Licența în „Matematică-mecanică” și Masterul în „Mecanică” la Universitatea din Bucureşti, Doctoratul în „Ştiinţe ale matematicii aplicate şi computaţionale” și o prodigioasă activitate ştiinţifico-didactică la Universitatea din Yowa, SUA, stagii ştiinţifice la FORD Motor Company, Detroit, SUA şi Hochschule Konstanz, Germania. În calitate de lector superior la Catedra matematică, conferențiar universitar, profesor universitar la Catedra automatica și tehnologii informaționale a ținut sute de prelegeri și seminare, inclusiv în limba engleză, din 2008 fiind și directorul Filierei Anglofone „Computer Science”.

În 2013, pentru ciclul de lucrări privind soluţiile tehnice utilizate în cadrul proiectării şi fabricării sistemelor de conversie a energiilor regenerabile a fost desemnat „Savantul Anului”. Ulterior, în baza cercetărilor efectuate de-a lungul unui deceniu, a elaborat şi susţinut o performantă teză de doctor habilitat cu tema „Modele matematice şi metode de eficientizare a conversiei energiilor regenerabile în baza efectelor aerohidrodinamice”, care i-a adus aprecierea CNAA, fiind prima în lista nominalizărilor Concursului naţional cu menţiunea „Teză de doctor habilitat de excelenţă a anului 2014”.

Rezultatele cercetărilor sale ştiinţifice au fost publicate în 5 monografii, dintre care 2 la Editura Springer, 1 manual, 175 articole ştiinţifice în reviste de specialitate recenzate, 22 brevete de invenţie. Elaborările sale au fost demonstrate la Saloane Internaţionale de Cercetări Ştiinţifice, Invenţii şi Transfer Tehnologic (Eureca, Bruxelles; Geneva; Arhimedes, Moscova, Inventica EcoInvent şi EuroInvent, Iaşi; ProInvent, Cluj-Napoca; Inventika, Bucureşti; New time, Sevastopol, IWIS, Varşovia, INOVA, Zagreb etc.), fiind apreciate cu 45 de medalii de aur, 13 medalii de argint, 12 premii speciale, diplomă de excelenţă pentru rezultate în cercetare, Institutul Tehnologic din Massachusetts, SUA, 2003; Premiul AŞM pentru rezultate excelente, 2006; Premiul AŞM „Tânărului savant cu ocazia nopţii cercetătorului”; Premiul Senatului UTM „Savantul Anului”, 2013; Premiul Republican al AŞM „Savantul Anului 2014”; Premiul Senatului UTM „Cel mai bun cadru didactic al Anului”, 2014; Membru de Onoare al Academiei Tehnice din România, 2015.

Potrivit regulamentului, pot fi aleşi în postul de rector al Universităţii candidaţii care deţin titluri ştiinţifice şi/sau ştiinţifico-didactice şi au experienţă de cel puţin 5 ani în învăţământul superior şi cercetare.

Funcţia de rector al Universităţii poate fi deţinută de una şi aceeaşi persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a câte 5 (cinci) ani fiecare. Rectorul Universităţii este ales de către adunarea generală a personalului titular ştiinţificodidactic, ştiinţific şi didactic şi a reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii şi în consiliile facultăţilor (adunarea generală a electorilor), cu votul majorităţii.