Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Procedura de solicitare a paşaportului…

Procedura de solicitare a paşaportului a fost simplificată, anunță ASP

Sursa: Arhivă

Procedura de solicitare a paşaportului a fost „simplificată considerabil”, în urma modificărilor operate anterior în mai multe acte normative, informează Agenția Servicii Publice (ASP).

Astfel, potrivit prevederilor actuale, la depunerea cererii pentru perfectarea unui pașaport:

  1. Nu este obligatorie prezentarea documentelor de stare civilă, inclusiv şi în cazul eliberării paşaportului pentru copil (dacă nu au intervenit schimbări în starea civilă şi în datele cu caracter personal ale părinţilor sau în datele cu caracter personal ale copilului sau dacă informaţia despre schimbările intervenite în starea civilă şi în datele cu caracter personal, despre actele și/sau documentele de stare civilă respective, este actualizată în Registrul de stat al populaţiei);
  2. Nu este obligatorie prezentarea buletinului de identitate pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani (cu condiţia că buletinul de identitate nu a fost pierdut, furat sau deteriorat şi este valabil).

În perioada estivală, ASP menționează că atestă o creștere „semnificativă” a numărului cererilor de eliberare a pașaportului cetățeanului R. Moldova.

„Pentru a nu pierde timpul, stând în rând la ghișee, vă îndemnăm să vă programați în prealabil vizita la subdiviziunile teritoriale ale ASP.

Vă puteți programa:

  • online, accesând www.asp.gov.md (programare prealabilă/programare online);
  • prin intermediul Call-centrului, 14 909”, notează Agenția.

Cererea pentru eliberarea paşaportului poate fi depusă la orice centru multifuncțional al Agenţiei Servicii Publice, iar în străinătate – la orice misiune diplomatică sau oficiu consular.

Plata pentru serviciile de perfectare a pașaportului se poate face online, de pe orice dispozitiv mobil, conectat la rețeaua internet, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, ASP informează că la momentul depunerii cererii pentru perfectarea pașaportului, cetățenii pot solicita ca acesta să fie livrat la domiciliul. Serviciul de livrare MDelivery a fost lansat în 2022 și face posibilă livrarea documentelor atât în R. Moldova, cât și peste hotare.