Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primarul capitalei susține că Chișinăul…

Primarul capitalei susține că Chișinăul ar putea rămâne astăzi fără apă, dacă consilierii municipali nu aprobă majorarea tarifului

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că Chișinăul ar putea rămâne fără apă, în contextul în care S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Subiectul privind ajutarea tarifelor la apă și canalizare pentru capitală este inclus joi, 24 noiembrie, pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Astfel, Ceban îi îndeamnă pe consilierii municipali să aprobe majorarea acestor tarife, pentru a preveni o „catastrofă pentru Chișinău”.

„Stimați locuitori, am fost avertizați că astăzi putem rămâne și fără apă. Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale.

Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei. Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015.

Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău”, a scri Ceban pe rețelel de socializare”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a preavizat, pe 21 noiembrie, S.A. „Apă-Canal Chișinău” în legătură cu necesitatea achitării datoriilor, care se ridică la 5.608.368,81 de lei, pentru energia electrică consumată. Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. ne-au comunicat că, în cazul neachitării datoriilor, „punctele strategice ale furnizorului de apă nu vor fi deconectate”, dar își rezervă „dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii”. 

Anterior, în spațiul public a fost publicat un document în care este menționat faptul că Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a notificat S.A. „Apă-Canal Chișinău” cu privire la posibilitatea debranșării de la energia electrică începând cu 24 noiembrie, în cazul în care datoria nu va fi achitată.

Pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău din 24 noiembrie a fost inclus subiectul privind majorarea tarifelor la serviciile de apă și canalizare prestate de S.A. „Apă-Canal Chișinău”.