Principală  —  IMPORTANTE   —   Prezidențiale: Unde vor putea vota…

Prezidențiale: Unde vor putea vota cetățenii moldoveni stabiliți în Germania

Cetățenii moldoveni care sunt stabiliți în Germania vor putea să își exercite votul la șase secții de votare. Chiar dacă autorităţile germane au instituit carantina, reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Germania precizează că nu sunt în vigoare măsuri care să afecteze sau să reprezinte un impediment pentru desfășurarea procesului de votare.

Adresele secțiilor de votare:

  1. Berlin – Gotlandstraße 1610439, Berlin;
  2. Frankfurt – pe Main Marbachweg 34860320 Frankfurt am Main;
  3. Stuttgart – Leitzstraße 4570469 Stuttgart;
  4. Hamburg – Haldesdorferstraße 4622179 Hamburg;
  5. München – Königinstraße 26, 80539 München
  6. Kassel – Hafenstraße 234125 Kassel

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Germania, accesul la secţiile de votare rămâne liber. Autorităţile au instituit un lockdown parţial, care presupune restricţii, în mod special, pentru agenţi economici care activează în domeniul sport, gastronomie, prestare servicii etc. Întruniri admise de până la 10 persoane. Circulaţia nu este afectată; frontiera rămâne deschisă în regimul de călătorie aprobat anterior.

Scrutinul se va desfăşura între orele 07:00 şi 21:00.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Germania, votarea este posibilă în baza unuia din următoarele acte:

  • Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • Buletinul de identitate (cu fișa de însoțire);
  • Livretul de marinar.

La votare, fiecare alegător se va prezenta cu mască de protecţie şi un stilou personal.

În mod special, c etățenii moldoveni sunt rugați să ţină cont de particularităţile fiecărui land federal legate de măsurile de prevenire a infecţiei, pentru a evita aglomerările şi a nu sfida legislaţia federală.

Ambasada atrage atenția că fiecare land federal a adoptat măsuri foarte stricte de protecţie şi amenzi corespunzătoare pentru cei ce le încalcă. De aceea, recomandăm insistent să evitaţi rândurile, iar persoanelor care prezintă simptome ale infecţiei respiratorii acute (febră >37 grade Celsius, tusă, respiraţie îngreunată etc.) să se autoizoleze şi să consulte medicul.

Alegerile prezidențiale vor avea loc mâine, 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Lista candidaților:

  1. Renato Usatîi, Partidul Politic „Partidul Nostru”.
  2. Andrei Năstase, Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr
  3. Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova
  4. Igor Dodon, Adunarea cetățenilor
  5. Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”
  6. Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate
  7. Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale
  8. Dorin Chirtoacă, Mișcarea Politică UNIREA.

Vineri, 30 octombrie, a fost ultima zi în care candidații la alegerile de duminică, 1 noiembrie, au putut face agitație electorală, care este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei, în aceste zile nefiind permisă desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.