Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Președinta Maia Sandu: „Pensiile sunt…

Președinta Maia Sandu: „Pensiile sunt mici pentru că economia este în continuare slabă, dar și pentru că mulți acceptă să fie angajați ilegal sau să primească salarii în plic”

Pensiile sunt mici în R. Moldova pentru că economia este în continuare slabă, dar și pentru că mulți cetățeni acceptă să fie angajați ilegal sau să primească salarii în plic, a afirmat vineri, 4 noiembrie, președinta Maia Sandu în deschiderea conferinței internaționale „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”.

Președinta Maia Sandu a vorbit la conferință despre cum sunt afectați oamenii, dar și economia, din cauza muncii informale, care este un fenomen răspândit în R. Moldova, potrivit unui comunicat al Președinției. 

„Când merg în localitățile din țară, întâlnesc mulți oameni care se plâng că au pensii mici. Pensiile sunt mici pentru că economia este în continuare slabă, dar și pentru că mulți acceptă să fie angajați ilegal sau să primească salarii în plic. E mai greu de schimbat lucrurile pentru vârstnicii care, ani la rând, nu au contribuit la Fondul de asigurări sociale. Însă, putem să schimbăm situația celor aproape 200 de mii de oameni care lucrează azi informal în agricultură, construcții, comerț sau alte domenii”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a mai menționat că munca la negru mai înseamnă și acces redus la asistență medicală, îngrădirea dreptului la concediu de îngrijire a copilului, condiții precare la locul de muncă. De asemenea, munca nedeclarată creează concurență neloială între firme și duce la pierderea veniturilor pentru stat.

„Costurile muncii nedeclarate sunt mari pentru toți și cu toții trebuie să combatem acest fenomen. Știm că agenții economici se confruntă cu multiple crize și pentru unii astăzi problema principală e supraviețuirea. Guvernarea înțelege acest lucru și este gata să vă ajute să faceți tranziția la munca legală”, a mai subliniat președinta în mesajul său.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, experții subliniază că din cauza acestui fenomen anual R. Moldova pierde 15 miliarde de lei în bugetul asigurărilor sociale de stat. „Dacă am reuși să colectăm acești bani, deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat – care este astăzi de în jur de 5 miliarde de lei – ar fi complet acoperit și ne-ar mai rămâne bani să creștem cu cel cel puțin o treime pensiile și alte drepturi asigurate”, mai susține ministrul.

Pentru a susține atât angajatorii, cât și angajații să muncească „pe alb”, Guvernul este în proces de elaborare a unor politici de susținere a tranziției spre munca legală.

Politicile implementate de Guvern includ oferirea stimulentelor fiscale angajatorilor pentru promovarea relațiilor de muncă oficializate, simplificarea proceselor de declarare a unor categorii de angajați, informarea populației despre beneficiile muncii legale și riscurile muncii „la negru” și reformarea Inspectoratului de Stat al Muncii.