Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Poliției de Frontieră, după…

Precizările Poliției de Frontieră, după articolul apărut în presa română despre fostul șef al Direcției regionale „Vest” al Poliţiei de Frontieră care livra țigări unei rețele de traficanți din Iași

După ce presa română a publicat un articol despre Isac Tarlapan, fostul șef al Direcției Regionale Vest (DRV) a Poliției de Frontieră din R. Moldova, care a fost condamnat recent de o instanță din județul Vaslui la 6 ani de închisoare pentru contrabandă, Poliția de Frontieră a venit cu o reacție în acest sens.

Reprezentanții Poliției de Frontieră menționează că, în aprilie 2017, Isac Tarlapan a fost eliberat din funcția de șef al Serviciului analiza riscului din cadrul Secției investigații speciale și analiza riscului.

„Persoana în cauză a fost eliberată din Poliția de Frontieră încă din data de 11 aprilie 2017, aceasta ca urmare a unei sancțiuni disciplinare. Ultima funcție deținută de fostul angajat al IGPF în Direcția regională VEST a fost cea de șef al Serviciului analiza riscului din cadrul Secției investigații speciale și analiza riscului. IGPF condamnă public acțiunile oricărui colaborator, indiferent de rangul său, care contravin legilor în vigoare și nu va ezita în nici un moment să ofere sprijinul necesar instituțiilor competente în vederea combaterii fenomenelor contrabandei și corupției”, se menționează în nota emisă de Poliția de Frontieră.

Isac Tarlapan a intrat în atenția autorităților române în 2016, pe când era șef al DRV a Poliției de Frontieră din R. Moldova. Totul a plecat după ce un motodeltaplan a fost interceptat, într-o noapte, lansând cutii cu țigări pe un câmp din Vaslui. Cazul a fost tratat cu discreție de autoritățile române, nefiind mediatizat. Aparatul de zbor de mici dimensiuni a fost surprins survolând localitățile aflate în Sectorul Poliției de Frontieră (SPF) Berezeni din județul Vaslui. Se întâmpla la doar câteva luni după ce un alt aparat de zbor fusese găsit prăbușit într-o pădure aflată la aproximativ 50 de kilometri de granița cu R. Moldova. În urma verificărilor, anchetatorii români au descoperit că autoturismul Mercedes este folosit de Isac Tarpalan, un ofițer care de-a lungul anilor a ocupat funcții de conducere la vârful Poliției de Frontieră din R. Moldova, la vremea respectivă fiind șeful Direcției Regionalei Vest, structură care are în subordine toate punctele de frontieră de la granița cu România.

Astfel, începând cu luna octombrie 2016, la solicitarea procurorilor, Judecătoria Huși a autorizat monitorizarea lui Tarlapan.

Mai multe detalii aici: DOC/ Presa română: Cum Isac Tarlapan, fostul șef al Direcției regionale „Vest” a Poliţiei de Frontieră din R. Moldova livra țigări unei rețele de traficanți din Iași. Autoritățile române au pornit anchetă după lansarea a mii de pachete de țigări dintr-un deltaplan