Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările ministrului Educației, după ce…

Precizările ministrului Educației, după ce a solicitat conducătorilor instituțiilor de învățământ să economisească resursele energetice: „Nimeni nu a avut în vedere că trebuie să fie temperatura joasă în instituții”

„În instituțiile de învățământ va fi asigurată temperatura și condițiile necesare ca procesul educațional să fie desfășurat în mod normal”, asta spune ministrul Educației și Cercetării (MEC) Anatolie Topală, după ce la 18 ianuarie a emis o circulară direcțiilor educaționale și le-a cerut să economisească resursele energetice în școli și grădinițe.

Declarațiile au fost făcute miercuri, 19 ianuarie, de către ministrul Educației Anatolie Topală.

„Dispoziția expediată instituțiilor de învățământ se bazează pe procesul verbal al CNESP din 11 ianuarie prin care a fost recomandat autorităților să ia măsuri privind eficientizarea consumului de gaz deși agent termic. Cheltuirea corectă a banului public este întotdeauna valabilă. (…) Prin urmare, nimeni prin această dispoziție nu a avut în vedere că trebuie să fie temperatura joasă în instituții pentru a crea disconfort pentru elevi sau cadre didactice, nici într-un caz. (…) În instituțiile de învățământ va fi asigurată temperatura și condițiile necesare ca procesul educațional să fie desfășurat în mod normal”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a emis o circulară în adresa conducătorilor instituțiilor de învățământ prin care solicită să întreprindă măsuri de economisire a resurselor energetice în școli și grădinițe în contextul crizei din sectorul energetic.

Ministerul Educației și Cercetării solicită conducătorilor instituțiilor de învățământ să achite, până la data de 20 a lunii, facturile pentru consumul de gaze naturale și energia termică.

Prim-ministra R. Moldova Natalia Gavriliță și ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari au anunțat marți, 18 ianuarie, despre lansarea unui nou program de compensare a tarifului la căldură. Astfel, potrivit prim-ministrei, în facturile din luna ianuarie Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului. În acest sens vor fi operate modificări la legislație și buget. Prim-ministra Gavrilița a anunțat că din ianuarie compensația maximă, oferită de Guvern pentru consumul de energie termică, va constitui 815 lei, adică cu 365 de lei mai mult față de cât este acum.