Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Ministerului Sănătății privind numirea…

Precizările Ministerului Sănătății privind numirea fostei deputate a PDM Valentina Buliga în calitate de șefă a unei subdiviziuni a CNAMUP

Ministerul Sănătății (MS) a venit luni, 8 noiembrie, cu precizări privind numirea fostei deputate a Partidului Democrat din Moldova (PDM) Valentina Buliga în calitate de șefă a Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, subdiviziune a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

„Numirea șefului Centrului de instruire, fiind o subdiviziune a CNAMUP, este responsabilitatea directorului CNAMUP. Astfel, dna Buliga a fost numită prin ordinul directorului CNAMUP, Boris Golovin. Pentru a verifica care sunt condițiile de angajare, cerințele postului menite să asigure o bună funcționare a instruirilor și calității programelor de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, ministerul a solicitat de la CNAMUP Regulamentul acestui Centru și modalitatea de numire a șefului. Vom reveni cu detalii”, anunță autoritățile din sănătate.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun a scris într-o postare pe Facebook că directorul CNAMUP, Boris Golovin, a desemnat-o pe Buliga în calitate de șefă a Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, deși nu a organizat un concurs în acest sens.

„Șeful CNAMUP-ului, Golovin, demis de actuala ministră în 2019 în baza materialelor de la Procuratura Anticorupție și restabilit în funcție de Dumbrăveanu, o numește fără concurs, pe Valentina Buliga într-o funcție de conducere. Anumiți actori nu scapă ocazia să isterizeze opinia publică și să atace Ministerul Sănătății care nu are nici o treabă cu această numire (…). Pentru a verifica care sunt condițiile de angajare, cerințele postului menite să asigure o bună funcționare a instruirilor și calității programelor de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, ministerul a solicitat de la CNAMUP Regulamentul acestui Centru și modalitatea de numire a șefului”, a spus Perciun.

Pe 20 mai 2020, Valentina Buliga a fost numită în funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Buliga a fost demisă din funcția de director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale în iunie 2019.

Anterior, Valentina Buliga a fost deputată din partea PDM și ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Pe 4 septembrie 2018, Ziarul de Gardă a scris că Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite 7 680 de euro despăgubiri pentru un pensionar din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie în urma incidentului din luna mai 2014, când acesta a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, ex-ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Detalii aici.

Atunci, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) de la Strasbourg a emis o hotărâre prin care a constatat că a fost încălcat articolul 5 al. 1 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului în privința pensionarului. CtEDO a obligat Statul R. Moldova să-i achite reclamantului 6 mii de euro în calitate de prejudicii morale și 1 680 de euro – costuri și cheltuieli.