Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au pornit urmărirea penală…

Procurorii au pornit urmărirea penală în cazul denunțurilor false privind alertele cu bombă din ziua de marți. Detalii de la PCCOCS

Foto: zdg

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații (INI) din cadrul Poliției, investighează denunțurile false din ziua de marți, 5 iulie, privind atentatele cu bombă în capitală și republică.

Potrivit legii, comunicarea mincinoasă, cu bună-ştiinţă, despre acte de terorism se pedepsește cu amendă de la 27.500 la 42.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

„Denunțurile au fost trimise de pe o adresă electronică, în după-amiaza aceleași zile, pe mai multe adrese guvernamentale și conțineau mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară. Denunțurile au declanșat aplicarea protocoalelor de precauție relevante, ceea ce a generat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat”, anunță PCCOCS.

În dimineața zilei de miercuri, 6 iulie, procurorii PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal, în care un adolescent din sudul republicii este învinuit de șapte denunțuri false despre faptul că anumite locații din sudul republicii ar fi fost minate.

„Învinuitul trimisese înștiințările false prin poșta electronică, pentru a-si ascunde identitatea, însă a fost depistat de oamenii legii și investigat pentru tragerea lui la răspundere penală. Cazul a avut loc în perioada 19-21 ianuarie 2022 și a fost reflectat în presa națională. Denunțurile au vizat locații din Ceadâr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățământ, precum și un cimitir. Potrivit materialelor dosarului, la comunicarea denunțurilor false, adolescentul a urmărit scopul perturbării activității instituțiilor de stat.

Suplimentar examinării aspectului penal de către instanța de judecată, autoritățile au formulat și o acțiune civilă, pentru recuperarea celor circa 60.000 lei cheltuiți pentru acțiunile obligatorii cu rol de prevenție a potențialelor urmări provocate de astfel de atentate, întreprinse de serviciile specializate”, precizează Procuratură.

Alertele cu bombă anunțate marți, 5 iulie, la mai multe instituții din R. Moldova s-au dovedit a fi false. Este pentru prima dată când oamenii legii sunt alertați despre o posibilă minare în atât de multe locații simultan. Informația a fost confirmată miercuri, 6 iulie, pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) și Natalia Stati, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

Tot marți, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, l-a acuzat pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul „frauda bancară”, că ar sta în spatele alertelor cu bombă la mai multe instituții ale statului, inclusiv la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde magistrații examinau cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie.

Litvinenco a afirmat că autoritățile ar trebui să vină cu „măsuri suplimentare pentru ca răspunderea pentru astfel de perversiuni să fie pe potriva gravității faptei comise”.