Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările ASP în legătură cu…

Precizările ASP în legătură cu licitația anunțată pentru procurarea unei motociclete, pentru care oferă 166 666 de lei

Poză simbol
Poză simbol

Reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) susțin că au anunțat licitație publică pentru procurarea unei motociclete Standard/Naked, cu prețul de ofertă pentru vehicul de 166 666 de lei (circa 7 800 de euro), întrucât nicio subdiviziune teritorială de calificare a conducătorilor auto a ASP nu dispune de  motocicletă de examinare la categoria A (permis de conducere) conform parametrilor tehnici stabiliţi.

Precizările ASP vin după ce ZdG a publicat un articol în care a scris despre desfășurarea licitației pentru procurarea unei motociclete.

Precizările ASP:

„În vederea armonizării legislației in vigoare a R. Moldova privind procesele de instruire şi examinare a conducătorilor auto cu prevederile Directivei Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene nr.2006/126/CE din 20.12.2006 privind permisele de conducere, din 1 ianuarie 2022 se prevede punerea în aplicare a cerinţelor tehnice noi către autovehicule de instruire, precum și către autovehiculele de examinare. Respectiv, pentru categoria A a permisului de conducere – motocicletă fără ataş, cu capacitatea cilindrică de cel puţin 600 cm şi puterea motorului de cel puţin 40 kw, cu cutie de viteze mecanică.

ASP precizează că conform procedurii de examinare în vederea obţinerii dreptului de a conduce vehicule din categoria A pot fi utilizate  motocicletele ASP, şcolilor auto, precum și motociclete particulare (conform modificărilor operate în cadrul normativ – din 07.06.2021).

La momentul actual pentru organizarea procesului de examinare pentru permis de conducere de categoria A nici o subdiviziune teritorială de calificare a conducătorilor auto a ASP nu dispune de  motocicletă de examinare la categoria A conform parametrilor tehnici stabiliţi. De astfel de motociclete cu parametri tehnici necesare dispun doar câteva şcoli auto din Republica Moldova, acestea fiind  dislocate în mun. Chişinău.

De regulă, în procesul de examinare la categoria A se utilizează motocicleta oferită de școala auto. Deseori persoanelor programate la proba practică de examen la această categorie nu le pot fi prestate serviciile de examinare din motivul că şcoala auto nu a pus la dispoziţia persoanei programate motocicleta de examinare pentru ziua și ora respectivă. Totodată, majoritatea solicitanţilor serviciilor de examinare la această categoria de vehicule nu dispun de motocicletă cu cerințele stabilite de legislația în vigoare.

Astfel, din motivul lipsei în cadrul ASP a motocicletelor cu cerințele necesare pentru obținerea examenului practic, ASP a iniţiat procedura de achiziţie a unei motociclete de examinare la categoria A. Suma alocată în bugetul ASP pentru procurarea unei motociclete permite procurarea unui vehicul de o clasă medie.

Subliniem, că procedura de licitație este transparentă și organizată în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare din domeniul achizițiilor publice”, se menționează în nota ASP expediată către ZdG.

Agenția Servicii Publice (ASP) a R. Moldova a anunțat licitație pentru procurarea unei moticlete. Pentru achiziționarea vehicului reprezentanții ASP oferă 166 666 de lei (circa 7 800 de euro). Anunțul despre licitație a fost publicat la 12 iulie curent, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 19 iulie. În oferta autorității contractante se menționează că va fi folosită licitația electronică.

Specificarea tehnică deplină solicitată, standarde de referință:

Tipul motocicletei: Standard/Naked
Capacitatea cilindrică a motorului: minim 600 cm³
Puterea motorului: minim 40 kw
Combustibil: benzină
Caroserie fără ataş
Transmisie mecanică
Fără sistem stop-start
Fără funcția auto hold
Motocicletă nouă, anul fabricării nu mai mic decât 2020
Termen de garanţie: minim 2 ani.

Operatorii economici trebuie să prezinte actele necesare pentru înmatriculare motocicletei în Registru de Stat al Transporturilor din Republica Moldova.