Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Agenției Medicamentului cu privire…

Precizările Agenției Medicamentului cu privire la vaccinul CoronaVac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China

Reprezentanții Agenției Medicamentului au emis luni, 12 aprilie, un comunicat de presă în care vin cu precizări cu privire la vaccinul CoronaVac, produs de SINOVAC BIOTEHC LIMITED din China, după ce membrii Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 au decis contractarea directă a 400.000 doze de ser. Potrivit notei emise, CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China.

Potrivit comunicatului emis de către Agenția Medicamentului, vaccinul CoronaVac a fost produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie 2020, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt. Înainte de aprobări, ambele vaccinuri au fost deja folosite în programul de vaccinare din China, vizând în principal grupurile cheie considerate a fi cu un risc mai mare de expunere la virus.

În context, responsabilii din cadrul Agenției Medicamentului menționează că Indonezia, Turcia, Brazilia, Chile, Columbia, Uruguay şi Laos au acordat autorizaţii de urgenţă pentru vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Life Sciences. Datele despre eficiența vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%. Dar se știe că acesta previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară. Vaccinul este aprobat în 20 de țări. La 13 ianuarie, autoritățile Turciei au permis administrarea acestuia. Câteva țări asiatice – Singapore, Malaysia și Filipine, precum și Brazilia au semnat un acord cu privire la achiziția CoronaVac. Vecina noastră, Ucraina își imunizează cetățenii cu acest vaccin de la sfârșitul lunii martie. Acest vaccin a mai fost aprobat în Azerbaidjan, Chile, Ecuador, Republica Dominicană etc. CoronaVac se află în etapa finală de aprobare a OMS.

Acesta este un vaccin inactivat, deci este atribuit unui tip tradițional de vaccinuri. Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componența vaccinului mai intră adjuvanți, substanțe suplimentare la care reacționează sistemul imunitar. Ca și majoritatea vaccinurilor împotriva coronavirusului, CoronaVac este administrat în două reprize. Intervalul dintre cele două doze este de două săptămâni. Vaccinul este administrat intramuscular. Dosarul vaccinului Sinovac este depus pentru evaluare și aprobare de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţe (EUL), ceea ce permite ţărilor să accelereze propriile proceduri de aprobare regulamentară pentru a importa şi a administra vaccinul. Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au în principal misiunea de a formula recomandări în materie de vaccinuri, au anunţat pe 07.04.2021 că vaccinul produs de compania chineză Sinovac a demonstrat că este sigur şi eficient împotriva maladiei COVID-19, însă mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice şi persoanelor suferind de alte maladii. Această apreciere a fost făcută de Grupul Strategic Consultativ de Experţi (SAGE) în privinţa vaccinării din cadrul OMS, care s-a reunit între 22 şi 25 martie. Deciziile OMS în privinţa cererii de omologare depuse de Sinovac sunt aşteptate cel mai devreme în prima parte a lunii aprilie”, se arată în nota emisă de către Agenția Medicamentului.

Vineri, 9 aprilie, după ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China. Potrivit MSMPS, acesta este singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.

Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.

Licitația pentru procurarea dozelor de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19 a eșuat. Responsabilii din cadrul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) au anunțat vineri, 9 aprilie, printr-o notă informativă, că nu au recepționat nicio ofertă în acest sens.

La 19 martie curent, autoritățile au anunțat despre licitația pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19, suma totală pentru achiziționarea lotului fiind de 70 de milioane de lei.

Ulterior, la 26 martie, responsabilii din cadrul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate au suspendat licitația pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19. Reprezentanții CAPCS au menționat atunci că licitația are statut de „suspendată” întrucât „a fost prelungit termenul limită de depunere a ofertelor din cauza clarificărilor parvenite pe platforma SIA RSAP-MTender”, iar după „prezentarea răspunsului la clarificări”, licitația ar putea fi realuată.

La 30 martie, responsabilii din cadrul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) au reluat licitația pentru procurarea dozelor de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19.

După ce anterior R. Moldova a inițiat procedura procurării a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, fiind dispusă să achite 70 de milioane de lei, adică aproximativ 175 de lei pentru o singură doză, marți, 30 martie, CAPCS a anunțat că se dorește procurarea a 100 de mii de doze, pentru un curs complet de vaccinare per persoană, fiind dispusă să achite 35 de milioane de lei. Reprezentanții CAPCS suțin că o astfel de decizie a fost luată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în contextul în care autoritățile „optează mai mult pentru achiziționarea vaccinului direct de la producători”.

În oferta autorității contractante, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, se menționa că va fi acceptat vaccinul autorizat condiționat în R. Moldova ( la momentul deschiderii ofertelor), sau vaccinul să fie autorizat de către Agenția Europeană a Medicamentului ( European Medicines Agency în continuare EMA, la momentul deschiderii ofertelor ) sau să fie autorizat de către Biroului Federației de control asupra calității alimentelor și medicamentelor (FDA USA) ( la momentul deschiderii ofertelor ) sau să fie inclus în lista Organizației Mondiale a Sănătății de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing) ( la momentul deschiderii ofertelor ) sau în lista vaccinurilor COVID-19 în cadrul procesului de evaluare OMS EUL / PQ ( la momentul deschiderii ofertelor ).