Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Poziția ANI față de…

DOC Poziția ANI față de noul proiect de lege inclus pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, cu privire la modificarea legii ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) își exprimă dezacordul față de proiectul de lege, inclus joi, 4 martie, pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, prin care un grup de deputați propun o serie de modificări la legislația specială a ANI.

Potrivit instituției, prin aceste modificări, semnatarii proiectului își doresc să reducă termenul de la 3 la 2 ani a controlului ANI, iar dacă inspectorul de integritate va constata în cadrul controlului că au fost admise nereguli, atunci persoana să fie sancționată în interiorul acestui termen.

„Sub paravanul „grijei” față de aleșii locali și alți subiecți din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice, pe care o invocă autorii acestui proiect, de fapt, se ascund alte adevăruri și interesele personale de a scăpa ”„basma curată” din procedurile de control în care sunt vizați unii deputați. Deși, Direcția generală juridică a Parlamentului R. Moldova și Centrul Național Anticorupție (CNA) au avizat negativ acest proiect de lege, semnalând despre admiterea mai multor încălcări procedurale de ordin juridic la elaborarea acestuia, lipsa de argumentări în nota informativă și au fost identificați factori și riscuri de corupție, totuși proiectul a fost inclus pe agendă”, se arată într-o notă informativă a ANI.

Totodată, instituția susține că nu s-a luat în considerație că un alt proiect cu aceeași tematică a fost suspendat de Curtea Constituțională în decembrie 2020.

„Suntem îngrijorați de modul prin care se dorește schimbarea legilor care nu convin și a presiunilor care s-au intensificat în adresa noastră. Prin aceste încercări cu care se acționează împotriva Autorității au scopul de a ne limita atribuțiile și competențele în dorința confirmare clară că munca și eforturile depuse până acum, sunt corecte și deranjează pe cei cu probleme de integritate. Nu vom admite ingerințe în activitatea inspectorilor de integritate și nici vulnerabilități asupra misiunii Autorității”, se mai arată în nota informativă a ANI.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative cu privire la ANI a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 4 martie.