• Povestea unei familii din Hâncești în care toți patru membri au avut coronavirus, dar au învins: „Noi am hotărât că dacă o să ne păstrăm calmul, nu va fi nimic strașnic”

  Povestea unei familii din Hâncești în care toți patru membri au avut coronavirus, dar au învins: „Noi am hotărât că dacă o să ne păstrăm calmul, nu va fi nimic strașnic”
  02 aprilie 2020 | 11:34

  Familia Comanici din satul Sofia, raionul Hâncești, a reușit să învingă coronavirusul. După ce acum două săptămâni toți cei patru membri ai familiei au fost diagnosticați pozitiv cu Covid-19, soții, împreună cu cei doi copii, au fost externați luni, 30 martie, din spitale și s-au întors acasă. Acum, familia respectă recomandările medicilor, s-a autoizolat la domiciliu pentru 14 zile și povestește cu bucurie că „se simt foarte bine”. Tot luni a fost externat și soțul primei paciente decedate din cauza noului coronavirus din satul Bălceana, tot din raionul Hâncești.

  Alexandru Comanici are 31 de ani și locuiește împreună cu familia în satul Sofia, localitate care a intrat printre primele în carantină. Bărbatul este asistent medical și de mai bine de șapte ani activează la oficiul medical din satul vecin – Bălceana, localitate aflată în carantină din 16 martie. Bărbatul relatează că s-a infectat cu Covid-19 la locul de muncă, după ce a interacționat cu femeia venită din Italia, prima pacientă confirmată pozitiv cu noul coronavirus în localitate. 

  „Totul a pornit de la pacienta venită din Italia care nu s-a izolat acasă, dar a venit la oficiul medical la 6 martie. Nu știam că este bolnavă și echipament nu aveam, încă în toată țara nu era, aveam doar măști, mănuși simple și halat medical. Când a venit la noi la spital, simptome de gripă nu prezenta, avea doar dureri de cap și tensiune mare, dar era infectată și prezenta pericol pentru alții”, povestește Alexandru, într-o discuție cu ZdG.

  Asistentul medical spune că primele simptome le-a simțit după patru zile. „Primele zile aveam febră și simțeam oboseală, nu părea nimic complicat, dar peste o săptămână simptomele s-au accentuat”, relatează acesta. Simptomele celorlalți membri ai familiei au apărut peste o săptămână, după ce Alexandru a intrat în contact cu femeia infectată. 

  „Ne simțeam în pericol, de aceea când am aflat că femeia are coronavirus, nu am mai așteptat nimic, am chemat imediat ambulanța și am plecat toată familia la spital. Eram sigur că sunt infectat, iar familia dacă a fost în contact cu mine, era sub semnul întrebării și nu avea rost să aștepte să mai apară alte simptome, pe lângă febra pe care deja o aveau”, relatează bărbatul.

  Copiii au fost internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, iar Alexandru și soția sa Galina au fost duși la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, unde li s-au prelevat probele pentru a fi testați la Covid-19. Bărbatul povestește că deși, el și soția au primit rezultatele testelor a doua zi, copiii au fost testați de patru ori – „primele două teste au fost suspecte, dar nu pozitive”.

  „Așteptarea a fost grea, dar copiii și-au menținut calmul. Nu li s-a spus că au gripă și nici nu s-au simțit rău. Au avut doar într-o singură zi febră și slăbiciuni și au fost tratați doar cu vitamine”, spune Alexandru.

  Timp de două săptămâni, familia Comanici a fost internată în spital și a primit tratament. „Am fost tratați cu antivirale, datorită cărora am reușit să cobor febra, care persista de 12 zile. Nu aveam voie să intrăm în contact cu personalul ca să nu-i îmbolnăvim și pe ei, pentru că echipamentele medicilor nu sunt foarte performante. Medicii purtau echipament de protecție, măști, ochelari de protecție, însă infirmierele – nu. Aveau niște măști, halate, mănuși mai simple, dar nu intrau în contact cu noi, ne aduceau mâncare, făceau curat în salon și plecau, nu stăteam pe lânge ele”, relatează Alexandru.

  Atât el, cât și soția sa, în vârstă de 33 de ani, spun că au încercat să-și păstreze calmul și că au avut încredere că vor depăși această situație. 

  „Noi am hotărât că dacă o să ne păstrăm calmul, nu va fi nimic strașnic. Acum nu ieșim 14 zile din ogradă, facem curățenie și dezinfectăm toată casa. Respectăm regimul de dietă recomandat de medic și folosim vitamine după caz. Avem timp. Încercăm să fim atenți la simptome, iar în caz de ceva ne adresăm medicului de familie. Copiilor nu le permitem să iasă nicăieri, la școală nu se duc până pe 15 mai și sperăm că până atunci vom lupta cu virusul și vom scăpa de el”, adaugă bărbatul.

  Alexandru este de părere că „lucrurile se vor înrăutăți” și susține că „trebuiau întreprinse măsuri la timp”, iar cei care veneau de peste hotare „trebuiau examinați și izolați”.

  „Trebuia să le ia câte o analiză să vadă dacă au virusul sau nu, pentru că el nu apare din primele zile, dar până la 14 zile. Trebuiau izolați, s-a știut de unde vin și ce e în Italia. Trebuiau întreprinse măsuri”, afirmă acesta.

  Asistentul povestește că „imediat ce va ieși din carantină va reveni la muncă” și spune că nu îi este frică: „trebuie să ajutăm ceilalți oameni, pentru că sunt mulți. Cine o să ajute dacă nu noi?”. Mesajul lui Alexandru este simplu: „Oamenii să fie atenți și să stea acasă. Să aibă răbdare și încredere că o să depășim pandemia. Dar, să sperăm, cu cât mai puține victime, iar autoritățile să se implice mai cu inimă”.

  Alexandru spune că tot luni a fost externat și soțul primei paciente decedate din cauza COVID-19. Asistentul medical afirmă că bărbatul este izolat la domiciliu, însă ne-a recomandat să nu-l contactăm, mărturisind că acesta „este într-o stare de depresie”.

  „Acum este singur, este în carantină și spune că se simte bine. Primarul îl ajută și îl susține. Medicul îl contactează. Trei ani în urmă și-a pierdut feciorul într-un accident rutier, iar acum soția a decedat și nici nu a putut să fie prezent la înmormântare, el fiind în carantină, izolat. Nu-l căutați”, roagă asistentul medical.

  Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până joi, 2 aprilie, în R. Moldova au fost înregistrate 23 de cazuri de recuperare dintre cele 423 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Cinci persoane au decedat, inclusiv un medic.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13