Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 380 de cazuri de…

Peste 380 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate săptămâna trecută în R. Moldova, anunță Ministerul Sănătății

Imagine simbol

Săptămâna trecută, în perioada 9 – 15 ianuarie 2023, în R. Moldova au fost confirmate 383 de cazuri de infecție cu COVID și șapte decese, fiind efectuate 13 861 de teste de laborator pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, anunță marți, 17 ianuarie, Ministerul Sănătății.

De asemenea, în perioada 9 – 15 ianuarie 2023, conform autorităților din sănătate, în R. Moldova au fost administrate 777 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, 194 de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin, 184 – cu a doua doză de vaccin, iar cu doza booster au fost vaccinate 399 de persoane. În perioada menționată au fost vaccinați împotriva COVID și cinci minori. În prezent, 1 075 057 de oameni sunt vaccinați cu schema completă.

Pe 16 ianuarie 2023, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că în R. Moldova a fost depistată subvarianta XBB.1.5 a COVID-19, numită neoficial Kraken. Potrivit instituției, ultimele rezultate denotă că în toate cele 16 probe selectate, a fost identificată circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. Din cele 16 probe, pentru prima dată în R. Moldova, a fost confirmată în 3 probe sublinia Kraken, care este cea mai contagioasă în prezent.

Astfel, autoritățile îndeamnă populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;

-respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.